Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διατηρητέο εστία μόλυνσης :: 3/3/2006 20:34:05) 

Η μονοκατοικία, εδώ και οκτώ χρόνια έχει απαλλοτριωθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες διάνοιξης της οδού Σαχτούρη. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν πεταμένες σακούλες με σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα.

Ανω Πόλη: Ερειπωμένη μονοκατοικία μετατράπηκε σε στέκι χρηστών ναρκωτικών

Διατηρητέο εστία μόλυνσης

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Σε εστία μόλυνσης για την περιοχή και στέκι χρηστών ναρκωτικών ουσιών έχει μετατραπεί η ερειπωμένη μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Σαχτούρη με Σαχίνη, στην Άνω Πόλη, όπως καταγγέλλουν περίοικοι.

Η μονοκατοικία, εδώ και οκτώ χρόνια έχει απαλλοτριωθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες διάνοιξης της οδού Σαχτούρη. Ωστόσο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να ρημάζει το κτίριο από τη φθορά του χρόνου. Τον Απρίλιο του 2002 εκδηλώθηκε φωτιά, η οποία κατέστρεψε τη στέγη ενώ από τότε ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο άλλες δύο φορές. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν πεταμένες σακούλες με σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα, ενώ τα καμένα στηρίγματα της στέγης κρέμονται απειλητικά. Η αστυνομία από την πλευρά της απλώς τοποθέτησε περιμετρικά μια κόκκινη κορδέλα, με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στους χώρους του κτιρίου.

Περίοικοι επικοινώνησαν με τη "Μ" και περιέγραψαν την ανησυχία τους για την κατάσταση της μονοκατοικίας. "Κάποια στιγμή θα πέσει πάνω στα κεφάλια μας, καθώς περνούμε από δίπλα", ανέφερε γείτονας. "Έγινε σκουπιδότοπος το σπίτι. Κινδυνεύουμε να μολυνθούμε", προσθέτει. Έντονος είναι ο φόβος των κατοίκων εξαιτίας και της συγκέντρωσης χρηστών εντός των χώρων των ερειπίων. "Από τη μια υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους χρήστες, από την άλλη δεν είναι καλό για τα παιδιά μας να βλέπουν σύριγγες και άλλα σύνεργα", όπως λένε.

"Προκαλείται μόλυνση του περιβάλλοντος με τα σκουπίδια που βρίσκονται στα ερείπια. Από το 1995, που ήρθα στη γειτονιά, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωσή του. Έχουν περάσει έντεκα χρόνια και ακόμη δεν έγινε καμία κίνηση", υπογραμμίζει ο κ. Συμεών Βλασίου.

Ο δήμος δεν μπορεί να το κατεδαφίσει

Αρμόδιοι του δήμου ανέφεραν στη "Μ" ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου, καθώς έχει κριθεί διατηρητέο. Αναμένεται η έγκριση του τροποποιημένου ρυμοτομικού σχεδίου που συνέταξε ο δήμος για την Άνω Πόλη, στο οποίο προβλέπονται και οι κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων.

Εκτός όμως από το κτίριο της οδού Σαχτούρη, στην περιοχή της Άνω Πόλης, όπως έχει διαπιστωθεί και από το Τεχνικό Επιμελητήριο, υπάρχουν περίπου 150 διατηρητέα κτίρια που είναι ετοιμόρροπα. Τα κτίρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν ούτε έχουν διατεθεί κονδύλια για αυτό το σκοπό.

Στην Άνω Πόλη έχουν εκδοθεί αποφάσεις χαρακτηρισμού 328 κτιρίων και αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών στοιχείων ως διατηρητέων, τα οποία διαφυλάσσονται και με την τροποποίηση του ρυμοτομικού. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της πολεοδομίας, λόγω επικινδυνότητας έχουν γκρεμιστεί 25 διατηρητέα στην περιοχή, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι έχουν γκρεμιστεί περισσότερα από 40.