Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "φέσι" 50 εκατ. ευρώ :: 3/3/2006 21:30:58) 

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξοφλήσει ούτε τα έξοδα για τις μετακινήσεις των μαθητών αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων των τελευταίων τριών ετών. Για αυτά και άλλα προβλήματα η ΟΛΜΕ καλεί τα μέλη της σε συλλαλητήριο στις 9 Μαρτίου.

Το υπουργείο χρωστά ακόμη τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην Διδακτική Στήριξη

"Φέσι" 50 εκατ. ευρώ

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ οφείλει η πολιτεία στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν πέρυσι και φέτος στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Παράλληλα δεν έχει ξοφλήσει τα έξοδα για τις μετακινήσεις των μαθητών αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων των τελευταίων τριών ετών.

Παρά την αρχική δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι οι καθηγητές που προσλήφθηκαν φέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, θα πληρώνονται κάθε μήνα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από την έναρξη του προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τα περίπου 34 εκατ. που τους χρωστούν για τη φετινή χρονιά, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ από την περσινή χρονιά

"Και στο θέμα αυτό εκφράζεται η απαράδεκτη στάση του ΥΠΕΠΘ απέναντι στους εκπαιδευτικούς, μια στάση που πρέπει να συνδεθεί με τη γενικότερη άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα ώριμα και αυτονόητα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις", τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης, καλώντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 9ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα χρωστούμενα

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, αυτή τη στιγμή το ΥΠΕΠΘ, εκτός από τα φετινά, χρωστά: α) από το σχολικό έτος 2003 - 04 το 20% των χρημάτων από τις μετακινήσεις των μαθητών και όλο το ποσό των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, β) από το σχολικό έτος 2004 - 05 το τρίτο τρίμηνο των αμοιβών των εκπαιδευτικών (περί τα 17 εκατ. ευρώ), το τρίτο τρίμηνο των μετακινήσεων των μαθητών και όλες τις λειτουργικές δαπάνες.

Ετησίως στην ΠΔΣ εργάζονται χιλιάδες καθηγητές -μόνο την περασμένη χρονιά συμμετείχαν πανελλαδικά 22.000 για 111.600 μαθητές. Στη Θεσσαλονίκη φέτος λειτουργούν 3.562 τμήματα ΠΔΣ, στα οποία συμμετέχουν περίπου 11.710 μαθητές και διδάσκουν 2.234 καθηγητές (μόνιμοι και ωρομίσθιοι).

Εν τω μεταξύ, στα λάθη των υπηρεσιακών παραγόντων απέδωσε την καθυστέρηση των οφειλών των περασμένων ετών ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης. "Φέτος έχουμε στείλει τα παραστατικά, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών, για να αρχίσει η αποπληρωμή", πρόσθεσε.