Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( "μεταλλαγμένη" αποτυχία ) 

"Μεταλλαγμένη" αποτυχία

Η στήλη έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την αδυναμία των κρατών της υφηλίου να λαμβάνουν δεσμευτικές αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο για βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την επιβίωση και την ανάπτυξη στον πλανήτη. Οι διασκέψεις για θέματα τόσο ζωτικά, όπως είναι ο πληθυσμός, το περιβάλλον ή η εργασία, αποτυγχάνουν. Στην καλύτερη περίπτωση καταγράφουν το πρόβλημα όπως αυτό παρουσιάζεται σε μία δεδομένη στιγμή και περιορίζονται σε ένα ευχολόγιο για το μέλλον, αφού οικονομικά και άλλα συμφέροντα αποτρέπουν τη συμφωνία. Ακόμη και όταν υιοθετούνται μέτρα, αυτά δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη που δεν υπογράφουν τις συμφωνίες, αλλά -κατ' ουσίαν- ούτε και για εκείνα τα οποία τις υπογράφουν.

Ανάλογο αποτέλεσμα είχε χθες και η διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα, στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στην οποία πήραν μέρος 170 χώρες. Έπειτα από δεκαήμερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι αντιπρόσωποι αποφάσισαν να αναβάλουν την υιοθέτηση οποιασδήποτε συμφωνίας για την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ στο φλέγον ζήτημα των γενετικώς μεταλλαγμένων τροφίμων (ΓΜΤ) δεν ευοδώθηκε ο στόχος ενός νομικώς δεσμευτικού πρωτοκόλλου για τη μείωση των κινδύνων από τη διακίνηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μέρος στη διάσκεψη της Καρθαγένης ως χώρα-παρατηρητής, καθώς δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη για τη βιοποικιλότητα. Η παρουσία τους στη συνάντηση και ο ρόλος τους στην αποτυχία της, έγιναν αιτία να κατηγορηθούν ότι είχαν αυτό το στόχο εξαρχής. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μονοπωλούν το 90% της παγκόσμιας αγοράς ΓΜΤ, ενώ οι Αμερικανοί αγρότες στρέφονται όλο και περισσότερο στην καλλιέργεια των οργανισμών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Το 1998, οι αμερικανικές εξαγωγές ΓΜΤ απέφεραν έσοδα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο γιατί η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι δε θα τεθούν περιορισμοί στο εμπόριό τους.

Και επί του παρόντος το κατάφερε. Η μη υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι το εμπόριο των ΓΜΤ θα εξακολουθήσει χωρίς περιορισμούς. Δε θα είναι απαραίτητη η αναγραφή στη συσκευασία των προϊόντων του τρόπου παραγωγής τους. Από την άλλη πλευρά, όσα κράτη επιθυμούν να απαγορεύσουν την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων, επικαλούμενα τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν υπόλογα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι γενετικώς μεταλλαγμένες πρώτες ύλες παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα -είναι κυρίως πιο ανθεκτικές από τις "συμβατικές"-, ωστόσο ερευνάται ακόμη η επικινδυνότητά τους για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και για το περιβάλλον. Ειδικοί επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις εφιστούν την προσοχή, αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δε φαίνεται να τους λαμβάνουν υπ' όψιν.