Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μεταμοσχεύσεις μετ΄εμποδίων :: 20/3/2006 20:21:05) 

Ενα απο τα μεγαλύτερα "αγκάθια" στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων μεταμοσχεύσεων είναι ο τρόπος μεταφοράς των μοσχευμάτων, καθώς οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την… πτήση της γραμμής, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Μεγάλες ελλείψεις στη μοναδική κλινική μεταμοσχεύσεων ση Β. Ελλάδα στο Ιπποκράτειο

Μεταμοσχεύσεις μετ΄εμποδίων

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

Με σοβαρότατες ελλείψεις λειτουργεί η κλινική μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Παρότι είναι η μοναδική που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει μόλις δέκα κρεβάτια. Μάλιστα, όταν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ξεπερνούν αυτόν τον αριθμό, αναγκάζονται να νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους.

"Αγκάθι" αποτελεί όμως και ο τρόπος μεταφοράς των μοσχευμάτων, καθώς οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την… πτήση της γραμμής, για να φτάσουν στον προορισμό τους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

"Η κλινική μας λειτουργεί από το 1987 υπό τις ίδιες συνθήκες και έχοντας δέκα κρεβάτια. Αυτό είναι αδιανόητο. Ήδη οι άρρωστοί μας αυτή τη στιγμή είναι 25 και νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Πρόκειται δηλαδή για άλλο χώρο, με άλλο προσωπικό, άλλες ευαισθησίες και άλλες ικανότητες", εξήγησε στη "Μ" ο διευθυντής της κλινικής μεταμοσχεύσεων Δημήτριος Τακούδας.

Ελάχιστα τα κρεβάτια

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα Δημήτρης Γάκης επισήμανε ότι οι ανάγκες της συγκεκριμένης κλινικής είναι μεγάλες και τα δέκα κρεβάτια δεν επαρκούν.

"Έχουμε ξεπεράσει τις 1.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ενώ και αυτές του ήπατος έχουν αυξηθεί. Έχουμε περισσότερους ασθενείς και περισσότερες επιπλοκές, καθώς εξυπηρετούνται άνθρωποι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η έλλειψη κρεβατιών είναι ένα δείγμα των προβλημάτων που υπάρχουν. Ειδικά στο Ιπποκράτειο εκκρεμεί η ανακαίνιση των χειρουργείων, η οποία επρόκειτο να γίνει στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά δεν έγινε", εξήγησε ο κ. Γάκης.

Απαράδεκτος χαρακτηρίζεται και ο τρόπος μεταφοράς των μοσχευμάτων. Όπως επισήμανε ο κ. Τακούδας, "πάμε να πάρουμε μοσχεύματα και πηγαίνουμε όπως πάει ο απλός κόσμος διακοπές στα νησιά. Δηλαδή κουβαλάμε μοσχεύματα και εργαλεία, όπως κουβαλάνε οι ταξιδιώτες τις βαλίτσες τους. Σε όλο τον κόσμο οι ομάδες λήψης των μοσχευμάτων μετακινούνται με ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα, τα οποία μόνο γι' αυτούς πηγαίνουν και μόνο γι' αυτούς έρχονται".

Παράλληλα ανέφερε ότι κάθε μεταμόσχευση που "φεύγει" από την Ελλάδα για το εξωτερικό στοιχίζει 400.000-500.000 ευρώ.

Η Α' ΔΥΠΕ

Σύμφωνα με την Α' ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί καμία συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους των γιατρών της κλινικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συνεπώς δεν μπορεί να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση.

Εξάλλου τόσο το Σεπτέμβριο του 2005 όσο και το Φεβρουάριο του 2006 πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, στις οποίες όμως συζητήθηκε κυρίως ο τρόπος προσέλκυσης των δοτών.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Παναγιώτης Αποστόλου ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξει κάποιος την κλινική, όταν δεν υπάρχουν χώρος και δυνατότητα επέκτασης.