Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

"Θερίζουν" οι θρομβώσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη! Η συχνότητα εμφάνισης των θρομβοεμβολικών νοσημάτων στην αυστηρά βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης (δήμος Εχεδώρου) αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας το 47,5% σε σύγκριση με το 2,6% που ήταν στη δεκαετία του 1950.

Η κυριότερη αιτία της αύξησης αυτής είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η αυξημένη εκπομπή μικροσωματιδίων από την καύση των πετρελαιοειδών της βιομηχανικής ζώνης.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα "Αιτιολογία θανάτων στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης (αναδρομική μελέτη 50 ετών), η οποία πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, υπεύθυνο της μονάδας αιμόστασης και θρόμβωσης στην Α' παθολογική κλινική του ΑΠΘ, που στεγάζεται στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", Παντελή Μακρή και ομάδα φοιτητών Ιατρικής. Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια διημερίδας με θέμα "Ελληνικές Ημέρες Θρόμβωσης", που διοργανώνεται στην παλαιά αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Για τη διενέργεια της έρευνας μελετήθηκαν 5.603 επίσημα πιστοποιητικά θανάτου από το δήμο Εχεδώρου, ο οποίος αρχικά αποτελείτο από τις κοινότητες Καλοχωρίου και Διαβατών και τους δήμους Μαγνησίας και Σίνδου, ενώ οι αιτίες θανάτου διακρίθηκαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: θρομβοεμβολικά επεισόδια, όλες οι μορφές καρκίνου και άλλες αιτίες.

"Στις προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες μας διαπιστώσαμε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη 'έπασχε' περισσότερο σε σύγκριση με την Ανατολική, αφού τα θρομβοεμβολικά επεισόδια ως αιτία θανάτου έφταναν στο 33%, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη η συχνότητα έφτανε το 19%", τόνισε ο κ. Μακρής.

Ειδικότερα, η συχνότητα των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη ήταν ένας στους τέσσερις θανάτους και του καρκίνου λιγότερα από ένα στους πέντε. Αντίθετα, η συχνότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη έφθανε τον ένα στους τρεις θανάτους και τον ένα στους τέσσερις, αντίστοιχα.

Μελέτη 50ετίας

Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας ήταν η μελέτη των αιτίων θανάτου τα τελευταία 50 χρόνια αποκλειστικά στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι θάνατοι από θρομβοεμβολικά νοσήματα έχουν ξεπεράσει ακόμη και τους θανάτους από καρκίνο, οι οποίοι φτάνουν το 12%-13%.

"Είναι φανερό ότι η μελέτη αυτή απoκάλυψε τηv καθοριστική επίδραση τoυ άμεσου περιβάλλοντος στηv εικόνα των αιτίων θανάτου της πόλης μας. Τα βασικά συμπεράσματα είναι η κυρίαρχη συμμετοχή των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στις αιτίες θανάτου και η σχεδόν σταθερή συχνότητα τoυ καρκίνου τα τελευταία 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση που παρατηρείται στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης εξαρτάται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Άλλωστε, η περιοχή αυτή ήταν πριν από το 1960 ανθόκηποι", εξήγησε ο κ. Μακρής.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η αυξημένη εκπομπή σωματιδίων και μικροσωματιδίων από την καύση πετρελαίου είναι ικανή να αυξήσει τον αριθμό των εισαγόμενων στο νοσοκομείο από θρομβοεμβολικά επεισόδια, την ημέρα που καταγράφεται η αύξηση.