Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πορτρέτο

( h αισιοδοξία του συγγραφέα ) 

H αισιοδοξία του συγγραφέα

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία κυριαρχούν οι εσχατολογικές θρησκευτικές δοξασίες ή προφητείες, που συνοδεύουν την αλλαγή της χιλιετίας, οι αισιόδοξες φωνές είναι αισθητά λιγότερες από τις Κασσάνδρες. Στην πλευρά της "μειοψηφίας" βρίσκεται ο νομπελίστας συγγραφέας από την Ιαπωνία, Κενζαμπούρο Όε, ο οποίος διακηρύσσει την πίστη του στην ανθρώπινη ψυχή και στην "αθωότητα" που θα γίνει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας κατά τον 21ο αιώνα. Ο Όε έχει ανοίξει ένα "διάλογο με επιστολές" στην εφημερίδα "Ελ Παΐς" μετά του Ισπανού συγγραφέα, βραβευμένου με το βραβείο Θερβάντες, Μάριο Βάργας Λιόσα.

Στη δεύτερη επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, ο Ιάπωνας πνευματικός δημιουργός μιλάει για τη χώρα του και για τα βιώματα των συμπατριωτών του. "Στο πρώτο μισό του αιώνα, η Ιαπωνία ήταν εκείνη που προκαλούσε πλήγματα σε άλλες χώρες και λαούς της Ασίας. Από την άλλη, ως τα πρώτα θύματα της καταστροφικής δύναμης των πυρηνικών όπλων, η Ιαπωνία και οι Ιάπωνες υπέστησαν ηθικά τραύματα τα οποία κληροδοτήθηκαν στο μέλλον", γράφει ο Όε. Κάνοντας την υπόθεση ότι το Τόκιο, διαισθανόμενο μια απειλή εκ μέρους της γειτονικής Κίνας, θα δημιουργούσε δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, ο Όε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας ενδεχόμενος πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο δυνάμεις θα κατέστρεφε μόνο τις χώρες αυτές και όχι ολόκληρη την ασιατική ήπειρο.

Ο συγγραφέας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση και στη σκέψη ακόμη να αποκτήσει η Ιαπωνία πυρηνικό οπλοστάσιο. "Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσει -οικεία βουλήσει- τις συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη στις σχέσεις της με την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο" και μάλιστα μέσα στην επόμενη δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Όε υπολογίζει ότι θα είναι ακόμη ζωντανός. Απευθυνόμενος στον παραλήπτη της επιστολής, Βάργας Λιόσα, ο βραβευμένος συγγραφέας σημειώνει: "ελπίζω μόνο να καταλαβαίνετε ότι οι επιθυμίες μου απορρέουν από την πίστη μου στην αρετή της μη βίας ή της έμφυτης αθωότητας της ανθρώπινης φύσης, η οποία και πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατά την επόμενη χιλιετία".

Κι αν επικρατήσει η έμφυτη αθωότητα, την οποία υμνεί ο Κενζαμπούρο Όε, θα κυριαρχήσει ταυτόχρονα και "η ιδέα του ανθρώπινου όντος" επί "της πιο βαθιάς γνώσης της ασθένειας και του θανάτου", όπως είπε ο Τόμας Μαν και επαναλαμβάνει στην επιστολή του ο Ιάπωνας διανοούμενος, μελετητής της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Ο Όε αρέσκεται να ανταλλάσσει απόψεις με νέους από διαφορετικές χώρες, μιλάει πολλές γλώσσες για να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με περισσότερους ανθρώπους και, ίσως, είναι η εμπειρία του αυτή που τον κάνει αισιόδοξο σε ένα κόσμο όπου -προς το παρόν- κυριαρχεί η απαισιοδοξία.