Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( χάθηκε ζωτικός χρόνος για τη διάσωση της λίμνης :: 26/3/2006 22:11:27) 

Ο Σάββας Αναστασιάδης, έπαρχος Λαγκαδά και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας

Χάθηκε ζωτικός χρόνος για τη διάσωση της λίμνης

Η ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και η συμμετοχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας. Ο πρόεδρός του Σάββας Αναστασιάδης, έπαρχος Λαγκαδά, αναφέρει στη "Θεσσαλονίκη":

Πώς αξιολογείτε το έργο του φορέα μέχρι σήμερα;

Από το Μάρτιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2005, οπότε και εκτελούσα χρέη προέδρου, αν και αντιπρόεδρος, λειτουργήσαμε το φορέα με επιτυχία, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλέψαμε. Γνωμοδοτήσαμε για τα διάφορα στάδια του αναθεωρημένου σχεδίου διάσωσης της λίμνης Κορώνειας και για δεκάδες άλλες δραστηριότητες. Σε διαφορετική περίπτωση, το αναθεωρημένο σχέδιο δεν θα είχε προχωρήσει και δεν θα είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. η χρηματοδότηση των έργων που προβλέπει. Οι δραστηριότητες, που εγκαταστάθηκαν και δίνουν εργασία σε εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής, δεν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει χωρίς τη γνωμοδότηση του φορέα. Επιπλέον η λειτουργία του φορέα ήταν ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της χώρας μας για να αποφύγει καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια.

Αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργήσαμε μόνο το δ.σ., χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, χωρίς επιστημονικούς και τεχνικούς συνεργάτες. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία μας που φυσικά οφείλεται στην ευαισθησία και την υπευθυνότητα των μελών του δ.σ., οι θέσεις των οποίων- μαζί και του προέδρου- είναι άμισθες.

Μετά το Σεπτέμβριο του 2005 τα πράγματα βελτιώθηκαν, αφού ήρθε χρηματοδότηση, έχουμε γραμματειακή, τεχνική και επιστημονική υποστήριξη και προχωρούμε με γοργά βήματα στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το ΥΠΕΧΩΔΕ τεχνικού δελτίου. Πρέπει να σας πω δε ότι από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και σήμερα, μεταξύ άλλων, έχουμε εντοπίσει πολλές παράνομες επεμβάσεις στην περιοχή και έχουμε αποτρέψει αρκετές από αυτές.

Ποια ήταν τα σημαντικότερα βήματα που έπρεπε να προηγηθούν;

Η συγκρότηση των Φορέων Διαχείρισης, γενικά στη χώρα μας, άργησε πάρα πολύ. Στην συνέχεια, επειδή οι φορείς είναι ουσιαστικά υπηρεσίες με μεγάλες αρμοδιότητες και ευθύνες, που ξεκινούν και οργανώνονται από την αρχή, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ικανή χρηματοδότηση, τεχνική και επιστημονική υποστήριξη. Αυτό δεν έγινε και χάθηκε ζωτικός χρόνος. Με τη στήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ αυτά τα προβλήματα στο δικό μας φορέα έχουν μειωθεί αρκετά.

Ποιες είναι άμεσες οι προτεραιότητες για τη σωτηρία της Κορώνειας;

Αρμόδια για την εκτέλεση των έργων του σχεδίου διάσωσης της λίμνης Κορώνειας είναι η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ο φορέας συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων.

Οι προτεραιότητές μας, πέρα από την ολοκλήρωση της εσωτερικής οργάνωσης του φορέα, είναι η ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης, στην οποία καταγράφεται το έργο και η εμπειρία μας από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του και οι προτάσεις μας για την τροποποίηση κάποιων διατάξεων της 6919/2004 ΚΥΑ, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες.

Η ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και η συμμετοχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι το παράλληλο βήμα μας. Έχει ήδη συγκροτηθεί εθελοντική ομάδα προστασίας από κατοίκους, ενώ διοργανώνουμε με σχολεία της περιοχής προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε οικισμούς της περιοχής. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι άλλη μία επιδίωξή μας.