Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( σε... καραντίνα οι υδροβιότοποι :: 14/2/2006 20:28:33) 

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κτηνιατρικής Σπύρο Κυριάκη, οι υδροβιότοποι είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς η γρίπη, από τότε που εμφανίστηκε μεταδίδεται με τα άγρια μεταναστευτικά υδρόβια πτηνά. ΑΠΕ/ΓΑΒΡΙΗΛ ΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ

Αυτές οι περιοχές πρέπει να επιτηρούνται για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου

Σε… καραντίνα οι υδροβιότοποι

Της ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ

Οι υδροβιότοποι είναι αυτοί που, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κτηνιατρικής Σπύρο Κυριάκη, πρέπει να επιτηρούνται γιατί, όπως εξηγεί, "η νόσος μεταδίδεται μέσω των άγριων μεταναστευτικών υδρόβιων πτηνών".

Επισημαίνει ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο των νεκρών πτηνών από γρίπη και ότι και προηγούμενες χρονιές συνέβαινε, ενώ τονίζει ότι η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του ιού.

Πάντως, ο ομότιμος καθηγητής και σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν παρέλειψε να συστήσει στον κόσμο "να μη φοβάται και να τρώει πτηνοτροφικά προϊόντα".

Γιατί έχουμε τόσους θανάτους άγριων πτηνών και μάλιστα με πιστοποιημένους θανάτους από τον επίμαχο ιό Η5Ν1;

Η γρίπη, από τότε που έγινε αυτός ο κόσμος μέχρι που θα καταβληθεί, μεταδίδεται με τα άγρια μεταναστευτικά υδρόβια πτηνά. Επομένως, επειδή ξέρουμε και την προέλευση αυτών των πτηνών, θα ήταν ιατρικό παράδοξο να μη βρεθεί στο σώμα ορισμένων από αυτά και ο παθογόνος αυτός ιός. Δεν σημαίνει ότι ήταν άρρωστα. Πολλά από αυτά που βρέθηκαν θετικά είναι υγιείς φορείς. Και στη χώρα μας πέθαναν από την εξάντληση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο, ας το πούμε, επιβιώνει αυτή η νόσος που λέγεται γρίπη των πτηνών.

Τα κρούσματα είναι πρωτόγνωρα ή και άλλες χρονιές σημειώνονταν περιστατικά γρίπης των πτηνών;

Από την πρώτη και καταγραμμένη επιδημία γρίπης στον κόσμο, το λοιμό των Αθηνών, μέχρι και αυτή που καταγράφεται στις μέρες μας, την τελευταία, που έχουμε από τη νοτιοανατολική Ασία, αιτία της μεταφοράς των παθογόνων ιών της γρίπης είναι τα υδρόβια άγρια μεταναστευτικά πουλιά.

Υπάρχει περίπτωση ένα πτηνό να είναι θετικό στον υπότυπο Η5 αλλά να μη φέρει τον επίμαχο στέλεχος Ν1;

Ναι, βεβαίως. Και υπάρχει και πιθανότητα να είναι Η5Ν1 και να μην είναι το παθογόνο. Αλλά αυτά τα πρώτα δείγματα που είχαμε, αυτά δηλαδή που απομόνωσε και ταυτοποίησε το εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη και το εργαστήριο του Ίαν Μπράουν στο Λονδίνο βρήκε ότι η αλληλουχία των αμινοξέων φτάνουν στο σημείο να δώσουν διάγνωση ότι είναι ο Η5Ν1 που είχε απομονωθεί και ταυτοποιηθεί πριν από λίγο καιρό στην Τουρκία. Επομένως, αυτά τα άγρια πτηνά μας ήρθαν από τη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ.

Θα χτυπήσει και πότε η νόσος τα οικόσιτα;

Πόσος χρόνος χρειάζεται να περάσει ο ιός από τα άγρια πτηνά στα οικόσιτα;

Εμείς έχουμε επιβάλει αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό των οικόσιτων και μάλιστα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για αυτούς που δεν υπακούν με τους κανόνες. Προσέξτε όμως, εάν το κοτέτσι κάποιου δεν είναι κοντά σε υδροβιότοπο, η περίπτωση να περάσει ο ιός είναι πολύ απομακρυσμένος. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν παρθούν τα μέτρα ειδικά για τα κοτέτσια που είναι κοντά σε υδροβιότοπους και περάσουν κύκνοι άρρωστοι, οι οποίοι θα αφήσουν ακαθαρσίες, τότε η μόλυνση θα είναι ταχύτατη.

Ο κόσμος πάντως φοβάται να αγοράσει πτηνοτροφικά προϊόντα.

Είναι λάθος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καταστρέφουμε τον πιο παραγωγικό κλάδο μας, που είναι η πτηνοτροφία. Αφού δεν υπάρχει κρούσμα, τι φοβούνται;

Οι μηχανισμοί ήταν έτοιμοι για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων που είχαμε σε άγρια πτηνά;

Ναι. Τολμώ να πω περισσότερο από ό,τι έπρεπε.

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί των βάρος των ειδικών και των αρμοδίων;

Στους υδροβιότοπους, όπου βέβαια έχουν παρθεί μέτρα ασφάλειας.