Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εθελοντές φοιτητές εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν κωφάλαλους συμφοιτητές τους στο ΑΠΘ, αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.

Εκ των ενόντων προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δέκα φοιτητές διαφόρων τμημάτων μαθαίνουν τη νοηματική, προκειμένου να μπορέσουν να βοηθήσουν συμφοιτητές τους που έχουν πρόβλημα ακοής.

Η έλλειψη εξειδικευμένων διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας και το υψηλό κόστος τους αναγκάζουν το πανεπιστήμιο να καταφύγει στον εθελοντισμό. Επιπλέον, τα περισσότερα έργα που έχουν γίνει στο ίδρυμα για τους φοιτητές με αναπηρίες (π.χ. ράμπες, φωνητικοί αναγνώστες, συστήματα διερμηνείας για φοιτητές με προβλήματα όρασης) προήλθαν από ίδια -και όχι από κρατικά- κονδύλια και δη της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ.

"Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τα αντικείμενα σπουδών που χρειαζόμαστε, γι' αυτό και οι φοιτητές μαθαίνουν τη νοηματική στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησής τους και βοηθούν τους συμφοιτητές τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακοής" τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ Αναστασία Ευκλείδη-Κωσταρίδου. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής φτάνει ετησίως τα 48.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κονδύλια της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του πανεπιστημίου.

"Το πανεπιστήμιο προσπαθεί να βρει λύσεις για αυτά τα θέματα 'εκ των ενόντων'. Ιδιαίτερα, το κοινωνικό προφίλ του πανεπιστημίου προβάλλεται μέσα από πρωτοβουλίες της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ", σχολίασε η αντιπρύτανης Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου.

Παράλληλα, σε έγγραφό που απέστειλαν φοιτητές με κώφωση στην αρμόδια επιτροπή ζητούν η εξέτασή τους να γίνεται προφορικά με διερμηνέα και όχι γραπτά, όπως αποφασίστηκε προσφάτως.

Προβλήματα προσβασιμότητας στην πανεπιστημιούπολη αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες αναπήρων φοιτητών. "Για μένα το ζήτημα θα λυθεί μόνο αν δώσουν ένα μεγάλο κονδύλι μία φορά, ίσως και όλο τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, για να φτιάξουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους φοιτητές με αναπηρίες", ανέφερε ο εκπρόσωπος των φοιτητών με αναπηρίες Φώτης Μπίμπασης.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Αναβολή δίκης λόγω έλλειψης διερμηνέα

Προβλήματα με την εξυπηρέτηση των κωφάλαλων αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα πανεπιστήμια αλλά και πολλές άλλες υπηρεσίες, όπου δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό για την εξυπηρέτησή τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι κωφάλαλοι, γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, αναγκάζονται να πηγαίνουν στις υπηρεσίες με συνοδούς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η παρουσία διερμηνέων είναι απαραίτητη, όπως για τη διεξαγωγή μίας δίκης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που αντιμετώπισε χθες νεαρός κωφάλαλος, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος για τα επεισόδια της Τούμπας, στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης για την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ειδοποιηθεί και να παραστεί στη δίκη διερμηνέας, ο οποίος θα ενημερώνει τον κωφάλαλο για κάθε εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Σ.Γ.