Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την πόρτα της αξιοποίησης περιοχών που μέχρι χθες αποτελούσαν άβατο για την ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν στη Ροδόπη, εν μέρει και στην Ξάνθη, αφήνει ανοιχτή το παράρτημα Θράκης του ΤΕΕ.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Θράκης αφορούν τους όρους και τους περιορισμούς των υγροβιότοπων των δύο νομών, Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίοι ως γνωστόν προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ, και αφήνουν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ακόμη και οικισμών πολύ κοντά σε υγροβιότοπους.

Σύμφωνα με την πρώτη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στον νομάρχη Ροδόπης και στους δημάρχους της περιοχής προτείνεται:

Η δημιουργία χώρων θαλάσσιας αναψυχής.

Η δημιουργία δεύτερης κατοικίας (για όσους το επιθυμούν), καθώς επιτρέπονται οι ανεγέρσεις οικοδομών.

Η γραμμική διασύνδεση όλης της παραλίας, προκειμένου, όπως τονίστηκε, να καταστεί δελεαστική και προσπελάσιμη στον επισκέπτη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου, "με την πρότασή μας λύνεται ακόμη και το θέμα των αμμοληψιών, που χωρίς λόγο εξαιρούνταν από τις εκβολές των ποταμών στις λίμνες, με αποτέλεσμα και οι λίμνες να καταστρέφονται και να αυξάνονται οι τιμές των αδρανών υλικών". Στην ίδια πρόταση προβλέπονται επίσης κατασκευές δρόμων που δεν επιτρέπονταν, καθώς και οριζόντια διασύνδεση όλης της παραλίας. "Όλη η νότια περιοχή Ροδόπης και Ξάνθης αποτελεί σημείο ανάπτυξης", ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας: "Θεωρούμε ότι το φυσικό περιβάλλον πρέπει να διασωθεί και να προβληθεί. Θα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή τα μέτρα που προτείνονται το προστατεύουν και το αναδεικνύουν".

Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Πλέσσια, μέλος της διοικούσας επιτροπής, στην περιοχή της Ροδόπης και της Ξάνθης δημιουργήθηκε σε πολλούς η αίσθηση ότι η συνθήκη Ραμσάρ αποτελεί "κατάρα για την περιοχή". Όπως υποστηρίζει, με την πρόταση του ΤΕΕ Θράκης "από τη μια δίνουμε δυνατότητες διεξόδους ανάπτυξης και από την άλλη διαφυλάττουμε το περιβαλλοντικό πλεόνασμα της περιοχής".

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Κ. Κατσιμίγας επισημαίνει ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την περιοχή είχε πάρα πολλά λάθη, αφού "χρησιμοποιήθηκαν παλιά χαρτογραφικά υπόβαθρα… Το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη όταν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Προτείνουμε καινούργιο χαρτογραφικό υπόβαθρο, αφού στο παλιό υπήρχαν δρόμοι που καταργήθηκαν, δεν είχαν συμπεριληφθεί οικισμοί, ενώ έλειπε η Εγνατία οδός".