Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ο θεσσαλικός κάμπος θα γίνει... έρημος! :: 2/2/2006 20:48:19) 

Η ξηρασία απειλεί τον θεσσαλικό κάμπο, καθώς η υπερκατανάλωση νερού έχει οδηγήσει ακόμη και σε εξάντληση των υπόγειων νερών σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη αν δεν περιοριστεί άμεσα η άντληση νετού

Ο θεσσαλικός κάμπος θα γίνει… έρημος!

Σε έρημο κινδυνεύει να μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος, εάν δεν περιοριστεί η άντληση νερού. Τον κίνδυνο επισημαίνουν οι επιστήμονες και προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα.

Στο θέμα αναφέρθηκαν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια ημερίδας για τους υδατικούς πόρους και τη γεωργία που διοργανώθηκε από την Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση στο πλαίσιο της 21ης Agrotica. Όπως τονίστηκε, σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα εκτιμάται ότι ανήλθε το σύνολο της ποσότητας του νερού που υπερκαταναλώθηκε στη Θεσσαλία την εικοσαετία 1974-1994, ενώ το 80% του ελλείμματος (800 εκατ. κυβικά μέτρα) δημιουργήθηκε τη δεκαετία 1984-1994. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιφέρεια τείνουν να γίνουν μη αναστρέψιμα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αφού ήδη από την υπεράντληση των υπόγειων νερών της Θεσσαλίας εξαντλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές τα μη ανανεώσιμα υπόγεια υδατικά αποθέματα, κατέβηκαν ανησυχητικά οι στάθμες, μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν οι παροχές και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του νερού σε κάποιες άλλες περιοχές.

Τεχνητά μέσα

Παράλληλα αναφέρθηκε πως σχεδόν σε όλες τις ζώνες, πλην της ζώνης Τρικάλων - Καλαμπάκας, αντλήθηκαν και εξακολουθούν να αντλούνται ετησίως από τους υπόγειους υδροφορείς, ποσότητες πολύ περισσότερες από εκείνες που μπορεί να ανανεωθούν από την ανατροφοδοσία αυτών, κάθε υδρολογικό έτος. Ωστόσο και σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Γκούμα, το έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία μπορεί να καλυφθεί με νέα τεχνικά έργα αξιοποίησης επιφανειακών νερών και με έργα μεταφοράς νερού από άλλο υδατικό διαμέρισμα (έργα Αχελώου), χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα, καλύτερη εικόνα όσον αφορά στους διαθέσιμους υδατικούς πόρους παρουσιάζει η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, όπου η άρδευση βασίζεται στα νερά των ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού. Από την έρευνα που παρουσίασαν ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Α. Πανώρας, ο γενικός διευθυντής του ΟΕΒ πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά Λ. Καρτσώτης και ο Θ. Μπόγιας από τη διεύθυνση υδάτινων πόρων και εγγείων βελτιώσεων Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι το επιφανειακό υδατικό δυναμικό της πεδιάδας κρίνεται επαρκές για την άρδευση των καλλιεργειών της αλλά και για εξασφάλιση- με ορθολογική διαχείριση- καλής ποιότητας νερού για αστική χρήση. Σημαντικές, πάντως, απώλειες νερού οφείλονται σε διαρροές λόγω της παλαιότητας των δικτύων, σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρησή τους.