Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( περιστέρια, αιχμάλωτοι πολέμου... ) 

Περιστέρια, αιχμάλωτοι πολέμου…

Η αδυναμία του Χάινριχ Χίμλερ στα περιστέρια ήταν γνωστή στη Γερμανία. Ο στενός συνεργάτης του Αδόλφου Χίτλερ διετέλεσε μάλιστα πρόεδρος της… Γερμανικής Εθνικής Ένωσης Περιστεριών. Αυτό που δεν είχε γνωστοποιηθεί ευρέως μέχρι χθες όμως, είναι ότι από τη θέση του αρχηγού των SS ο Χίμλερ χρησιμοποιούσε τα πολυτάλαντα πτηνά ως μυστικούς πράκτορες. Στην παγκόσμια ιστορία της κατασκοπίας και αντικατασκοπίας έχουν γίνει κατά καιρούς συνταρακτικές αποκαλύψεις υποθέσεων ίντριγκας και παρασκηνίου. Η περίπτωση, ωστόσο, που έφερε στο φως η χθεσινή δημοσιοποίηση αρχείων του MI5, της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, στο Λονδίνο, είναι από τις πιο απίστευτες και, ταυτοχρόνως, απολαυστικές.

Οι ναζί, λοιπόν, χρησιμοποιούσαν περιστέρια για τη μεταφορά μηνυμάτων κατά μήκος της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, ακόμη και των Βαλκανίων. Τις πληροφορίες για τη δράση αυτή, οι Βρετανοί τις πήραν από Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι ομολόγησαν ότι τα περιστέρια αποτελούσαν βασικό στοιχείο του χιτλερικού σχεδίου για εισβολή στη χώρα και μετέφεραν τα μηνύματα που τους έδιναν προσωρινοί πράκτορες.

Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατέφυγαν σε ένα εξίσου ακραίο μέτρο. Εκπαίδευσαν γεράκια με στόχο να εντοπίζουν και να… αναχαιτίζουν τα περιστέρια που, άθελά τους, είχαν μετατραπεί σε όπλα του εχθρού. Αποστολή των γερακιών ήταν να "περιπολούν" επί δύο ώρες κάθε φορά πάνω από τα νησιά στα ανοιχτά των ακτών της Κορνουάλης. Μόλις εντόπιζαν τα περιστέρια, τα επετίθεντο και τα έριχναν κάτω. Με τη μέθοδο αυτή κατέστη δυνατό να συλληφθούν τουλάχιστον δύο και να κρατηθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου, όπως διηγείται με γλαφυρότητα σε αναφορά του αξιωματικός του MI5. "Και τα δύο πουλιά (…) εργάζονται σκληρά, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή των αγγλικών περιστεριών", έγραφε ο αξιωματικός.

Γυρνώντας πίσω στον Χίμλερ, τα βρετανικά αρχεία μας πληροφορούν ότι ο πανούργος αξιωματούχος είχε διατάξει την επίταξη όλων των περιστερώνων της Γερμανίας και τη "στρατολόγηση" των ενοίκων τους στην Γκεστάπο. Οι Βρετανοί ανακάλυψαν το σχέδιο το 1942, όσο για τους τρόπους μεταφοράς των πτηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο διετυπώθησαν διάφορες θεωρίες, όπως ότι τα έφερναν οι ίδιοι οι πράκτορες ή ότι τα έριχναν στις ακτές -μέσα σε καλάθια- ταχύπλοα και υποβρύχια, ή ακόμη ότι τα έριχναν με αλεξίπτωτα. Η διήγηση της υπόθεσης προκαλεί, κατά πάσα πιθανότητα, γέλιο στον ακροατή ή τον αναγνώστη, ωστόσο, η ακούσια συμβολή των περιστεριών στην προώθηση των ναζιστικών σχεδίων είχε οπωσδήποτε τραγικές συνέπειες για τους αμάχους που υπέστησαν τα δεινά του πολέμου και της κατοχής. Αποτελεί δε ακόμη ένα δείγμα των μέσων τα οποία μετήρχοντο, και εξακολουθούν να μετέρχονται ως ένα βαθμό, οι μυστικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.