Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στην Ξάνθη η ζάχαρη μπορεί και να ξανάγινε γλυκιά. Στη Θεσσαλονίκη η αγωνία για το αύριο των 550 εργαζομένων που αναγκάστηκαν να προβούν σε κατάληψη του Εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων συνεχίζεται.

"Σοκαρισμένοι και οργισμένοι στέκονταν στην πύλη της βιομηχανίας… μόλις έμαθαν την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων να βάλουν λουκέτο", αναφέρει το ψήφισμα που κατέθεσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, με το οποίο ζητά να παρέμβει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης ρωτούσε στη Βουλή τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, "γιατί η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους εργαζομένους ότι θα παρέμβαινε στην Εμπορική και την Εθνική Τράπεζα και την επόμενη έπραξε το αντίθετο;"

Ο Κολόμβος ήρθε δεύτερος;

Αρχαίος χάρτης φέρεται να πιστοποιεί ότι Κινέζοι ναυτικοί ήταν οι πρώτοι που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ο Κολόμβος ανακάλυψε το Νέο Κόσμο το 1492. Ο Ντιάζ το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος το 1488. Και ο Μαγγελάνος ξεκίνησε για το γύρο του κόσμου το 1519. "Όμως μπορεί να υπάρξει μια δυσκολία στο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για την ευρωπαϊκή ανωτερότητα, ότι μπορεί να μην είναι αληθής. Είναι πιθανότερο ότι ο κόσμος και όλες οι ήπειροί του ανακαλύφθηκαν από έναν Κινέζο ναύαρχο, τον Ζενγκ Χε, ο στόλος του οποίου όργωνε τους ωκεανούς από το 1405 ως το 1435", αναφέρει δημοσίευμα του "Εκόνομιστ".

Τα κατορθώματά του, που είναι καλά τεκμηριωμένα σε κινεζικά ιστορικά αρχεία, αναφέρονται σε βιβλίο που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στο 1418. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αποκαλυφθούν νέες δραματικές αποδείξεις, που ενισχύουν την υπόθεση του Χε. Πρόκειται για αντίγραφο του 1763 ενός χάρτη που χρονολογείται από το 1418, ο οποίος περιέχει σημειώσεις που ουσιαστικά ενισχύουν όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

"Θα προκαλέσει επανάσταση στο τρόπο που σκεφτόμαστε για την παγκόσμια ιστορία του 15ου αιώνα", ανέφερε ο Γκιούναρ Τόμσον, μελετητής αρχαίων χαρτών και πρώτων εξερευνητών.

Ο χάρτης θα αποκαλυφθεί αύριο στο Πεκίνο και μια μέρα αργότερα στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς. Έξι κινεζικοί χαρακτήρες στην άνω δεξιά γωνία του δηλώνουν πως πρόκειται για "γενικό χάρτη του ενιαίου κόσμου", ενώ σε άλλο σημείο αποκαλύπτεται ότι χαρτογράφος ήταν ο Μο Γι Τονγκ, ο οποίος αντέγραψε παγκόσμιο χάρτη του 1418, που έδειχνε βαρβάρους να αποτίουν φόρο τιμής στον αυτοκράτορα της δυναστείας Μινγκ, Ζου Ντι.

Απεικονίσεις και ανακρίβειες

Μεταξύ άλλων, στο χάρτη καταγράφονται ευδιάκριτα η Αφρική, η Ευρώπη και η Αμερική, ο Νείλος και οι δύο πηγές του. Ωστόσο υπάρχουν και ανακρίβειες, όπως ότι η Καλιφόρνια φαίνεται σαν νησί, τα βρετανικά νησιά είναι ανύπαρκτα, η απόσταση από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο είναι δεκαπλάσια από όσο θα έπρεπε.

Παρότι παραμένουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αυθεντικότητα του χάρτη, στον οποίο είναι αξιοσημείωτο πως η Γη απεικονίζεται στρογγυλή, οι συνέπειες αυτής της ανακάλυψης μπορεί να είναι τεράστιες. Αν αποδειχθεί ότι όντως πρόκειται για τον πρώτο χάρτη του κόσμου, η ιστορία του Νέου Κόσμου πρέπει να ξαναγραφεί. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θα είναι αν αποδειχθεί ότι οι Κινέζοι, αφού ανακάλυψαν την έκταση του κόσμου, δεν τον εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά ή εμπορικά. Όπως παρατηρεί ο "Εκόνομιστ", "στο τέλος-τέλος, η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο οδήγησε σε εκμετάλλευση και μετέπειτα σε ανάπτυξη από τους Ευρωπαίους, η οποία 500 χρόνια αργότερα έκανε τις ΗΠΑ πιο ισχυρές από όσο υπήρξε ποτέ η Κίνα".