Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( απόντες στο προσκλητήριο ) 

Απόντες στο προσκλητήριο

Η αστυνομία είθισται να δέχεται επικρίσεις σε περιόδους κρίσεων -είτε για την "άκομψη" παρουσία της είτε για την "αδικαιολόγητη" απουσία της. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι μόνιμο και αφιερώνονται δεκάδες ώρες τηλεοπτικών συζητήσεων και χιλιάδες λέξεων στις εφημερίδες για την ανάλυσή του. Σε κάθε περίπτωση -εν δικαίω και εν αδίκω- οι αστυνομικές αρχές καταλήγουν απολογούμενες. Το φαινόμενο παρουσιάζεται, βεβαίως, στις περισσότερες χώρες, ευνομούμενες και μη.

Στη Γαλλία, έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα παρουσιάζει την αστυνομία απούσα από τους δρόμους των πόλεων, γεγονός που ερμηνεύεται ως ενισχυτικός παράγοντας της αύξησης της εγκληματικότητας. Το υπουργείο Εσωτερικών και οι αστυνομικοί διευθυντές εξεμάνησαν από τα συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησε το ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της χώρας, σύμφωνα με τα οποία, μόνο 5.000 από τους 78.000 αστυνομικούς που έχουν ως αποστολή να περιπολούν στους δρόμους των αστικών κέντρων βρίσκονται σε υπηρεσία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Οι υπόλοιποι απουσιάζουν σε διακοπές, με αναρρωτικές άδειες και για διάφορους άλλους λόγους.

Αποδυναμώνεται έτσι το δυναμικό του πιο νευραλγικού σώματος τήρησης της τάξης. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί απορρίπτουν τα συμπεράσματα, λέγοντας ότι η έκθεση έχει ως στόχο "να πλήξει την αξιοπιστία του θεσμού", ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δέχεται τα πυρά πολιτικών και κοινωνικών φορέων για την υψηλή εγκληματικότητα, υποστηρίζει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, σε υπηρεσία βρίσκονται 22.000 αστυνομικοί σε όλα τα αστικά κέντρα. Οι αριθμοί, πάντως, είναι αμείλικτοι. Επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των εγκληματικών πράξεων τον περασμένο χρόνο ήταν αυξημένο -σε εθνική κλίμακα- κατά 3% και ειδικά στο Παρίσι κατά 4,6%. Οι ληστείες στη γαλλική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 18% και το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών είναι νέοι, κυρίως άνεργοι.

Το πρόβλημα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν εστιάζεται μόνο στην απουσία ικανού αριθμού οργάνων της τάξεως από τους δρόμους, αλλά και στις εντολές που συχνά λαμβάνουν να μην επεμβαίνουν, ιδίως στις πιο "ευαίσθητες" συνοικίες, όπως δηλώνει στην εφημερίδα "Φιγκαρό" νεαρός αστυνομικός. Η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως ρευστή και οι αρχές δεν επιθυμούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, σημειώνει ο αστυνομικός. Τα θύματα των επιθέσεων, όμως, δε συμμερίζονται αυτή την άποψη. Οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών της Γαλλίας παραπονούνται ότι η αστυνομία τούς έχει εγκαταλείψει στο έλεος των συμμοριών. Ότι, δηλαδή, δε δικαιολογεί το βασικό λόγο της ύπαρξής της, που είναι η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους και η τήρηση της δημόσιας τάξης.