Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ναρκωτικά, ξενοφοβία και ανασφάλεια αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα για τη νεολαία του νομού Φλώρινας, σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και η οποία καταγράφει τις απόψεις μαθητών και γονέων για τις μορφές εγκληματικότητας και βίας.

Η έρευνα, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου στους αρμόδιους φορείς, διενεργήθηκε με γραπτό ερωτηματολόγιο στις 19 - 21 Δεκεμβρίου 2005. Περιλαμβάνει ένα δείγμα 500 μαθητών των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής και ισάριθμων γονέων. Από τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, προκύπτει πως το 11,7% των μαθητών δοκίμασε ναρκωτικά, ενώ το 7,4% δήλωσε ότι οι φίλοι τους κάνουν χρήση. Αυξημένος είναι ο φόβος για το μέλλον σε σχέση με τα ναρκωτικά, καθώς το 16,2% φοβάται ότι μελλοντικά θα δοκιμάσει, ενώ ένας στους τέσσερις φοβάται ότι θα του προσφέρουν και θα του προτείνουν να δοκιμάσει. Επίσης το 19,1% των ερωτηθέντων μαθητών έχει δοκιμάσει τσιγάρο και το 43% δήλωσε ότι έχει φίλους που καπνίζουν. Αλκοόλ έχει δοκιμάσει το 34,7%, ενώ το 37,2% δήλωσε ότι έχει φίλους που πίνουν.

ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ

Ανησυχία προκαλεί πως οι γονείς σε ποσοστό 60% θεωρούν ότι λίγο ή καθόλου βοηθάει η συνύπαρξη με παιδιά άλλων πολιτισμών και εθνικοτήτων, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα της ξενοφοβίας. Το 26,8% των γονέων δήλωσε ότι είδε άτομα να διαπράττουν κάποιο αδίκημα. Το ποσοστό αυτών που διέπραξαν αδίκημα είναι περίπου μοιρασμένο, καθώς το 46,3% είναι Έλληνες και το 44% ξένοι. Το 49% των μαθητών και το 36,9% των γονέων δήλωσε ότι παρατήρησαν ή άκουσαν κάποια μορφή αδικημάτων στη γειτονιά τους. Υπαρκτό είναι και το φαινόμενο της οπλοκατοχής, καθώς το 33,3% των ερωτηθέντων μαθητών έχει δει κάποιο όπλο και το 6,4% δήλωσε ότι στο σπίτι έχουν όπλα. Ο φόβος της οπλοκατοχής στο μέλλον είναι πιο αυξημένος, πράγμα που σημαίνει ότι το όπλο μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί σαν μέσο εκφοβισμού. Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το 3,9% των μαθητών ανήκει σε κάποια συμμορία, ενώ το 4,3% δήλωσε ότι έχει φίλους που ανήκουν σε κάποια συμμορία. Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση των γονέων, σύμφωνα με την οποία σε ποσοστό 76% αναφέρουν ότι αισθάνονται λίγο έως καθόλου ασφαλείς για τα παιδιά τους.

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με τη συμπεριφορά των μαθητών σε θέματα τροχαίας κίνησης. Το 26,1% οδηγεί χωρίς δίπλωμα. Η οδήγηση μηχανών χωρίς κράνος ανέρχεται στο 55,7%, ενώ το 27,5% είναι συνεπιβάτες σε μηχανάκι χωρίς κράνος. Το 43,5% των ερωτηθέντων μαθητών αναφέρει ότι έχει φίλους που δεν φορούν ζώνη στο αυτοκίνητο και το 42,3% έχει φίλους που δεν φορούν κράνος στο μηχανάκι. Αυξημένο είναι το ποσοστό παρατήρησης γονέων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σε ποσοστό 38,3%. Ο νομάρχης Γιάννης Στρατάκης υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της έρευνας ότι η κοινωνία της Φλώρινας δεν διαφέρει από οποιαδήποτε σύγχρονη "φοβισμένη" ευρωπαϊκή κοινωνία και παρατήρησε τη "διστακτικότητα" στην ένταξη των μεταναστών. Χαρακτήρισε την έρευνα "χρήσιμο εργαλείο" και πρότεινε τη διεξαγωγή ημερίδων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και των μαθητών ανά δήμο και σχολείο.