Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πετούν τη λυματολάσπη στο χυτα :: 31/1/2006 18:30:46) 

Η προμελέτη του έργου ξήρανσης της λυματολάσπης που παράγει ο βιολογικός σταθμός της ΕΥΑΘ έχει ξεκινήσει και ο προϋπολογισμός της μελέτης θα φθάσει τα 11.200.000 ευρώ.

Ρίχνονται στο έδαφος τα κατάλοιπα του βιολογικού - Σε 4 χρόνια η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων

Πετούν τη λυματολάσπη στο ΧΥΤΑ

Της ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμη η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην οποία θα γίνεται η αποξήρανση της λυματολάσπης, που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο επεξεργασίας της ιλύος (του κατάλοιπου του βιολογικού καθαρισμού).

Με δεδομένα τα παραπάνω που προέκυψαν από την ημερίδα για τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας λυματολάσπης, που έγινε χθες στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στην εκδήλωση, τόνισε: "Για ακόμη μία φορά συνειδητοποιούμε την απόσταση των νόμων και τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όσα τελικά συμβαίνουν στην περιοχή μας".

Παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως των περιοχών που γειτνιάζουν με τη χωματερή των Ταγαράδων, φαίνεται ότι δίνεται μια σιωπηλή παράταση σε ό,τι αφορά τη λυματολάσπη στην περιοχή. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο τρόπος που μέχρι τώρα γίνονταν η μεταφορά θεωρείται εντελώς απαράδεκτος, αφού απλώς ριχνόταν στο έδαφος.

Εργο στο στάδιο της προμελέτης

Το έργο ξήρανσης της παραγόμενης από το βιολογικό σταθμό της ΕΥΑΘ λυματολάσπης θα αναλάβει η ΕΥΔΕ, παράρτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκπρόσωπός του παρουσίασε στη διάρκεια της ημερίδας την πορεία του έργου. Η προμελέτη του έργου έχει ξεκινήσει και ο προϋπολογισμός της μελέτης θα φθάσει τα 11.200.000 ευρώ. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του 3ου χωνευτή, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο θα λύσει τα όποια προβλήματα νερού αντιμετωπίζει ο βιολογικός καθαρισμός.

Μία από τις λιγότερο χρονοβόρες λύσεις για την επεξεργασία της λυματολάσπης στη Θεσσαλονίκη προτάθηκε από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο του βιολογικού καθαρισμού. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας δήλωσαν ότι με την ασβεστοποίηση της λάσπης μπορεί να επιτευχθεί η αδρανοποίηση του υλικού, με αποτέλεσμα σε ένα βαθμό η επεξεργασμένη λυματολάσπη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία.

Η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επεξεργασία της λυματολάσπης που επιβάλλεται και από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., έχει κόστος. Το τελικό μάλιστα κόστος καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής μέσα από τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ.

Ωστόσο η λύση της μεταφοράς της λάσπης στους Ταγαράδες που δεν είναι καν ΧΥΤΑ είναι ήδη ληξιπρόθεσμη.