Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ψευδοπανώλη ή σαλμονέλα και όχι γρίπη των πτηνών :: 12/1/2006 19:59:49) 

ΝΕΚΡΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Ψευδοπανώλη ή σαλμονέλα και όχι γρίπη των πτηνών

Σε σαλμονέλα ή ψευδοπανώλη και όχι στον ιό της γρίπης των πτηνών, που έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, ύστερα από τους θανάτους που καταγράφονται στην Τουρκία, οφείλεται τελικώς ο θάνατος των οικόσιτων πουλερικών που σημειώθηκαν σε περισσότερα από δέκα χωριά της Ροδόπης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης Μιχάλη Διαμαντάκη, τα αποτελέσματα από τα πέντε πρώτα δείγματα του οικισμού Άγρα, τα οποία εστάλησαν την προηγούμενη Δευτέρα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών, στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, δεν είναι ανησυχητικά. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα άλλων ένδεκα δειγμάτων που ελήφθησαν από το χωριό Δειλινά, ενώ συνεχίζεται κανονικά η εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης στην περίπτωση εμφάνισης του ιού. Διευκρίνισε τέλος πως μέχρι χθες είχαν ληφθεί περισσότερα από 150 δείγματα.

Επιπλέον μέτρα

Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την επιβολή τσουχτερών προστίμων, κατέληξαν χθες οι αντιπροσωπείες Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, οι οποίες συναντήθηκαν στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών. Στη συνεδρίαση, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι των νομαρχιών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας και Σερρών, τονίστηκε πως το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι οικόσιτες μονάδες των οικισμών που γειτνιάζουν με βιοτόπους, όπως το δέλτα του Έβρου και η Βιστωνίδα στη Ροδόπη και την Ξάνθη. Αναφέρθηκε επίσης πως δρομολογείται η συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων υπηρεσιών, με στόχο την προσπάθεια καταγραφής και ελέγχου των οικόσιτων μονάδων ανά 48 ώρες, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη Σάμο.

Προτάθηκε οι πτηνοτρόφοι να προβαίνουν αμέσως στη θανάτωση των πτηνών που παρουσιάζουν τα κλινικά συμπτώματα της γρίπης χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την έκδοση των εργαστηριακών αναλύσεων. Επίσης προτάθηκαν η απαγόρευση του κυνηγίου, η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και το Καζακστάν (λόγω της ύπαρξης μεταναστών στην περιοχή από αυτές τις χώρες), η προσπάθεια προστασίας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη συστηματική εκτροφή πουλερικών και η εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των κατοίκων των οικισμών, για να περιορίσουν τα οικόσιτα πουλερικά σε κλειστό χώρο, και η απαγόρευση κίνησης πλανόδιων πωλητών πτηνών.

Πρόβλημα οι οικόσιτες παραγωγές

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τριανταφύλλου, περισσότερα από 20 χιλιάδες δείγματα πουλερικών έχουν ληφθεί σε όλη την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα ανίχνευσης της ασθένειας στα άγρια πτηνά θα συνεχιστεί και το 2006. Ανέφερε ωστόσο πως «δεν βλέπω να ησυχάζουμε τουλάχιστον για πέντε χρόνια», προσθέτοντας πως τα μέτρα βιοασφάλειας για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου εφαρμόζονται από τους ιδιοκτήτες συστηματικών εκμεταλλεύσεων, όχι όμως και στις οικόσιτες παραγωγές. Όπως έγινε γνωστό, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί πάνω από 1.000 δείγματα άγριων πτηνών, δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι.

Ζητούν να απολυμαίνονται και τα τρένα

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής ύστερα από τις διαστάσεις που λαμβάνει η γρίπη των πτηνών στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πρόταση του αντινομάρχη Έβρου κ. Μιχάλη Κουγιουμτζή για απολύμανση των τρένων που εισέρχονται από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος αλλά και η μείωση των ταξιδιωτών προς την Τουρκία αφού από το τελωνείο των Καστανέων εξήλθαν μόνον πέντε αυτοκίνητα σε αντίθεση με τα 100 που μετακινούνταν σε ημερήσια βάση.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ