Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( χημικα προϊοντα και παρασκευασματα ) 

ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Σοβαρές "παραλείψεις" σε θέματα ασφάλειας πολιτών

Η έλλειψη επιστημονικής συνεργασίας είναι από τις κυριότερες αιτίες των παραβάσεων που παρατηρούνται στη χημική βιομηχανία. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το γενικό χημείο του κράτους.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άγνοια περί της ταυτότητας και επικινδυνότητας των προϊόντων που παράγονται και διακινούνται και ιδίως όσων εισάγονται από τρίτες χώρες.

Επίσης, τα επικίνδυνα προϊόντα δεν επισημαίνονται καθόλου ή επισημαίνονται λανθασμένα, ενώ δεν υπάρχει κείμενο της ελληνικής γλώσσας, στις ετικέτες της συσκευασίας.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι τα ομοειδή προϊόντα επισημαίνονται ανομοιόμορφα και δεν υπάρχουν ή δεν παράγονται δελτία δεδομένων ασφαλείας, ενώ παρατηρήθηκε ότι δεν έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες δηλώσεις στο ECB/Ispra για τις ποσότητες των ουσιών του Καν. 703/93.

Η προϊστάμενη της διεύθυνσης περιβάλλοντος του γενικού χημείου του κράτους, Αγγελική Τσάτσου-Δρίτσα, χημικός, επισημαίνει ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η προσέγγιση του θέματος "ορθής διαχείρισης των χημικών προϊόντων" είναι αυστηρά επιστημονική, με βάση την επιστήμη της χημείας σε συνδυασμό με τοξικολογία/ οικοτοξικολογία ή βιολογία, ώστε να συμπληρώνονται τα κενά όπου αυτά υφίστανται.

Μάλιστα, τονίζει ότι η ανάγκη αυτή πρέπει να καλυφθεί στις επιχειρήσεις, ώστε η συμμόρφωσή τους προς τις απαιτήσεις του νόμου να γίνεται έγκαιρα με όλες τις θετικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Επίσης οι έλεγχοι έδειξαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μονάδες, υπολείπονται σε πληροφόρηση και ανταπόκριση έναντι των απαιτήσεων του νόμου, σε σχέση με τις μεγάλες.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δυο κατηγοριών είναι η έλλειψη κατάλληλου δυναμικού στελεχών, με εμπειρία τεχνική και νομική, στην κατανόηση, ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων που αφορούν τις επικίνδυνες ουσίες και παρασκευάσματα.

Χημικές βιομηχανίες

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ, Δημήτρης Μαραγκός, τονίζει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χημική βιομηχανία είναι συγκριτικά περίπλοκο από των άλλων βιομηχανικών κλάδων λόγω της φύσεως των προϊόντων που παράγονται εν δυνάμει επιπτώσεών τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

"Λόγω της πολυπλοκότητας των ρυθμίσεων είναι σχετικά δυσχερές να επιτευχθεί άμεση προσαρμογή στο ισχύον νομικό πλαίσιο αριθμού επιχειρήσεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων" διευκρινίζει.

Παράλληλα, αναφέρει ότι για το λόγο αυτόν ο σύνδεσμος τροποποίησε το καταστατικό του ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει στα μέλη του και τις επιχειρήσεις αυτές, με σκοπό να βοηθήσει στην προσαρμογή τους στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου αλλά και προϋπόθεση για την ύπαρξη των επιχειρήσεων αυτών μέσα στα επόμενα χρόνια".

Τέλος, τονίζει ότι για να υλοποιηθεί αυτό απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας των αρμοδίων αρχών στους εξής άξονες:

-Κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας στους τομείς περιβάλλοντος

-Ενημέρωση για την υφιστάμενη νομοθεσία

-Εγκατάσταση WEB σελίδων στο internet σχετικά με τα θέματα αυτά στα αρμόδια υπουργεία

-Συστηματική συνεργασία από τα αρχικά στάδια διαμορφώσεως της κοινοτικής ή εθνικής νομοθεσίας στους τομείς που επηρεάζουν τη χημική βιομηχανία

-Μελέτες των επιπτώσεων από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ώστε να διαμορφώνονται τεκμηριωμένες θέσεις της χώρας μας κατά την παραγωγή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας

Ευθύνες και υποχρεώσεις

Η κ. Αγγελική Τσάτσου-Δρίτσα τονίζει ότι η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των χημικών προϊόντων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι πρωταρχική ευθύνη και υποχρέωση του παραγωγού ή του εισαγωγέα, ο οποίος οφείλει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω υποχρεώσεις:

-Παραγωγή, διάθεση, διακίνηση ασφαλών προϊόντων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

-Διερεύνηση και γνώση των επικίνδύνων εγγενών ιδιοτήτων των προϊόντων που παράγει ή διακινεί

-Γνωστοποίηση των νέων ουσιών στην αρμόδια εθνική αρχή

-Ορθή ταξινόμηση, επισήμανση, συσκευασία με κατάλληλα σύμβολα ενδείξεις και φράσεις σύμφωνα με τις οδηγίες

-Παραγωγή δελτίων δεδομένων ασφαλείας για τους επαγγελματίες χρήστες των επικινδύνων προϊόντων

-Διάθεση ασφαλών προϊόντων για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμών όπως παιδιά και τυφλοί

-Μη διάθεση στην κυκλοφορία καρκινογόνων, μεταλλαξιγόνων ή τοξικών στην αναπαραγωγή προϊόντων με προορισμό το ευρύ κοινό

-Παροχή πληροφοριών στο ECB και σεβασμός των όρων επισήμανσης κατά την μεταφορά σε εθνικό ή διεθνές δίκτυο

Τέλος, σεβασμός των όρων εξαγωγής, προς τις υπανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες, ορισμένων επικίνδυνων προϊόντων των οποίων η παραγωγή υπόκειται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς εντός της κοινότητας.