Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( θερίζουν τα αναπνευστικά νοσήματα στο νομό κοζάνης :: 30/1/2006 20:49:45) 

Θερίζουν τα αναπνευστικά νοσήματα στο νομό Κοζάνης

Δεύτερη επιδημιολογική έρευνα στις περιοχές που πλήττονται από τη ρύπανση θα διεξάγει επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ

Θερίζουν οι ρινίτιδες, οι βρογχίτιδες και οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες τους λιγνιτωρύχους και τους κατοίκους του ενεργειακού λεκανοπεδίου του νομού Κοζάνης εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από επιδημιολογική έρευνα που είχε διενεργήσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από δέκα χρόνια.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ο νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης παρήγγειλε νέα επιδημιολογική έρευνα ως συνέχεια της προηγούμενης από την ίδια επιστημονική ομάδα, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις διαχρονικές επιπτώσεις της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Ο Λάζαρος Σιχλετίδης, αναπληρωτής καθηγητής της πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" και διευθυντής του εργαστηρίου έρευνας παθήσεων από το περιβάλλον του ΑΠΘ, βρέθηκε προχθές στο νομό Κοζάνης, όπου ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει την υλοποίηση της δεύτερης βάσης της επιδημιολογικής έρευνας.

Η πρώτη φάση της έρευνας είχε γίνει από τον ίδιο και την επιστημονική ομάδα του την περίοδο 1995-1998. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών και θα διενεργηθεί στα ίδια άτομα και στις ίδιες περιοχές. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί σε 2.000 άτομα ηλικίας 30-60 ετών και θα αφορά τον επανέλεγχο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συγκριτικά θα ελεγχθούν κάτοικοι από περιοχές-μάρτυρες, όπως των Γρεβενών, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.

"Με άλλα λόγια η βασική αιτία νοσηρότητας που υπήρχε κατά την πρώτη επιδημιολογική έρευνα εξακολουθεί να υφίσταται", τόνισε ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κυριάκος Τσανακτσίδης. Ο καθηγητής Λ. Σιχλετίδης σημείωσε ότι η ρύπανση σε συνδυασμό με το κάπνισμα προκαλεί τη μεγαλύτερη βλάβη στο ρινικό σύστημα, πράγμα που επηρεάζει εμμέσως και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Πάντως τα στοιχεία της προηγούμενης μελέτης που παρουσίασε είναι ανησυχητικά, καθώς οι ρινίτιδες στην Εορδαία ανέρχονται σε 31,7%, όταν στα Γρεβενά είναι μόλις 7,2%.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ