Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η διεύθυνση δημόσιας υγείας της νομαρχίας υπέβαλλε 71 μηνυτήριες αναφορές για ανθυγιεινές εστίες και άλλες 74 για παραβάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Περισσότερες από 140 μηνύσεις σε βάρος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατοικιών και δημόσιων χώρων υπέβαλε η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 2005, καθώς από τους ελέγχους διαπιστώθηκε βρομιά σε χώρους εστίασης, κουζίνες και WC. Επίσης, πέρυσι, "σφράγισε" περί τα δέκα καταστήματα για παραβάσεις που αφορούν την επικινδυνότητα της δημόσιας υγείας.

Αρκετές μηνύσεις όμως έγιναν σε βάρος καταστημάτων, επειδή τα κλιμάκια της υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι οι χώροι τους είναι ανθυγιεινοί για τους θαμώνες και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι βρόμικοι χώροι, εκτός από καταστήματα αφορούσαν και σπίτια, περιοχές με σκουπίδια, σπασμένους αγωγούς αποχέτευσης κ.ά.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Μιχάλη Τζόλα, όλες οι παραβάσεις που εντοπίζονται αφορούν τις υγειονομικές διατάξεις, δηλαδή βρόμικους χώρους εστίασης, όπως κουζίνες, τουαλέτες κ.ά. Επίσης, όπως ανέφερε, συνήθης παράβαση είναι και η αυθαίρετη τροποποίηση των όρων λειτουργίας των καταστημάτων από τους καταστηματάρχες.

Συγκεκριμένα η υπηρεσία υπέβαλε 71 μηνυτήριες αναφορές για ανθυγιεινές εστίες και άλλες 74 για παραβάσεις καταστημάτων που αφορούν για παράδειγμα σε μη κατάλληλο εξοπλισμό στην κουζίνα, παλιά υλικά ή μη σωστό εξαερισμό κ.ά. "Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι που διενεργεί η υπηρεσία έχουν αποτέλεσμα και για αυτό φροντίζουμε να είναι εντατικοί με δέκα κλιμάκια σε ημερήσια βάση", τόνισε ο αντινομάρχης Μιχάλης Τζόλας και πρόσθεσε ότι σήμερα ο πολίτης που απευθύνεται στη νομαρχία εξυπηρετείται μέσα σε πέντε ή το πολύ σε δέκα μέρες, ενώ παλαιότερα η παρέμβαση γινόταν σε διάστημα έξι μηνών.

"Σαφάρι" ελέγχων

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2005 έγιναν συνολικά 3.276 υγειονομικοί έλεγχοι σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις, που αφορούσαν τη γνωμοδότηση καταλληλότητας και να εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα (δήμο ή άλλη αρχή) η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων, βιοτεχνιών, βιομηχανιών τροφίμων ποτών, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.ά.

Επίσης το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Υγείας, διενεργήθηκαν 1.509 αυτοψίες σε κατοικίες και δημόσιους χώρους, έπειτα από αιτήσεις - καταγγελίες πολιτών, προκειμένου να εξαλειφθούν ανθυγιεινές εστίες και να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Ακόμα έγιναν 109 έλεγχοι σε επιχειρήσεις με σκοπό να εξεταστούν διάφορες ενστάσεις για χορήγηση αδειών λειτουργίας, 380 για τη χορήγηση βεβαιώσεων καταλληλότητας σε καντίνες και οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών, ενώ διενεργήθηκαν και 310 δειγματοληψίες θαλασσινού νερού ακτών κολύμβησης για το πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες". Τα αποτελέσματα έδειξαν μάλιστα ότι τα νερά είναι απολύτως κατάλληλα για κολύμβηση. Από την "τσιμπίδα" των κλιμακίων της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας δεν ξέφυγε ούτε και το πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, αλλά ούτε και οι σταβλικές εγκαταστάσεις της υπαίθρου του νομού.