Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Του Νίκου Παπουτσόπουλου, μαιευτήρα - γυναικολόγου

Τι είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ);

Είναι η θεραπεία που δίνουμε στις γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας λόγω της εμμηνόπαυσης, δηλαδή της διακοπής της λειτουργίας των ωοθηκών που συνοδεύεται και από μόνιμη διακοπή της περιόδου.

Με ποιους τρόπους εφαρμόζεται;

Η ΘΟΥ είναι η χορήγηση ορμονών που φυσιολογικά παράγονται στην ωοθήκη. Αυτές είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που μπορούν να χορηγηθούν: α) σε χάπια, από το στόμα β) σε κολπική κρέμα γ) σε gel που επαλείφουμε στο δέρμα δ) σε αυτοκόλλητα του δέρματος, που χορηγούνται περίπου κάθε τρεις ημέρες σ) σε εμφυτεύματα που τοποθετούνται με μικροεπέμβαση στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Με αυτή τη θεραπεία υπάρχει κίνδυνος να βάλω βάρος;

Σύμφωνα με μακρόχρονες μελέτες στις ΗΠΑ, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης, ωστόσο, συνοδεύεται από αύξηση του βάρους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η ειδική δίαιτα και η γυμναστική.

Είναι απαραίτητη η αντισύλληψη, όταν παίρνουμε ΘΟΥ;

Όταν η ΘΟΥ λαμβάνεται στην εμμηνόπαυση δεν είναι απαραίτητη η αντισύλληψη, διότι τότε η γυναίκα δεν είναι γόνιμη. Όταν όμως λαμβάνεται πριν από την εμμηνόπαυση, διότι η γυναίκα έχει έντονα ενοχλήματα λόγω κλιμακτηρίου, τότε χρειάζεται, διότι υπάρχει -μικρή έστω- πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα οφέλη από τη θεραπεία;

Η θεραπεία ανακουφίζει τη γυναίκα από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (όπως οι εξάψεις, οι νυχτερινοί ιδρώτες, η ξηρότητα του κόλπου, η ακράτεια ούρων κ.ά.) και βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στις γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο γι' αυτήν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι από τη χορήγηση ΘΟΥ δεν είναι μεγάλοι, όπως ίσως πιστεύεται. Υπάρχει ελαφρά αυξημένος κίνδυνος για θρομβώσεις, χολολιθίαση, αναζωπύρωση του άσθματος κ.ά. Θεραπεία που διαρκεί πάνω από πέντε χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Θα πρέπει να κάνω εξετάσεις πριν αρχίσω τη θεραπεία;

Επειδή όπως ανέφερα υπάρχουν κίνδυνοι από τη θεραπεία, θα πρέπει πάντοτε να γίνονται εξετάσεις προηγουμένως, για να μπορεί ο γιατρός να τη χορηγεί με ασφάλεια για τη γυναίκα. Τέτοιες εξετάσεις είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, η γυναικολογική εξέταση, το τεστ ΠΑΠ, η μαστογραφία κ.ά.

Πώς να αποφασίσω;

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι εξατομικευμένη. Η θεραπεία δίνεται, όταν η ανακούφιση από τα προβλήματα υπερτερεί κατά πολύ των κινδύνων. Εναλλακτικά, ωστόσο, υπάρχουν και σκευάσματα σόγιας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν χωρίς τους κινδύνους από τη χορήγηση των ορμονών.