Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Χαλκιδικής συνεχίστηκε και χθες, με συγκέντρωση των τρακτέρ στα δικαστήρια Πολυγύρου, καθώς εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι αγρότες κατά της ΔΕΗ.

Οι αγρότες με τα ασφαλιστικά μέτρα απαντούν στο χαράτσι που τους επιβάλλει η ΔΕΗ επικαλούμενη καταστρατήγηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου από δεκάδες αρδευτικές γεωτρήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν την προβλεπόμενη κατανάλωση σε κιλοβατώρες. Η χθεσινή υπόθεση αφορούσε 26 άτομα, ενώ συνολικά έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα 80 αγρότες.

Πάνω από εκατό τρακτέρ κατέκλυσαν τα δικαστήρια του Πολυγύρου και οι αγρότες με μαύρες σημαίες και πανό ζήτησαν τη δικαίωσή τους. Οι αγρότες από ολόκληρη τη Χαλκιδική κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τα προηγούμενα χρόνια, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν τα 40.000 ευρώ, εξαιτίας της "αυθαίρετης", όπως επισημαίνουν, αλλαγής των τιμολογίων από το ειδικό μειωμένο στο γενικής χρήσεως, δηλαδή από 3 λεπτά του ευρώ σε 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τα πρόστιμα αφορούν περίπου 200 γεωτρήσεις στην κεντρική και νότια Χαλκιδική, από τις οποίες εξυπηρετούνται εκατοντάδες καλλιεργητές.

"Παράνομα τα πρόστιμα"

Στο μονομελές πρωτοδικείο Χαλκιδικής οι αγρότες ισχυρίστηκαν ότι τα πρόστιμα της εταιρείας είναι αντιδεοντολογικά και παράνομα, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισαν επίσης ότι ουδέποτε ειδοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ την τελευταία πενταετία για το ζήτημα που ανέκυψε και επιπλέον οι επιτροπές που διενήργησαν ελέγχους στις γεωτρήσεις τους δεν προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό της ΔΕΗ. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε περίπου ένα μήνα, ενώ το νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής στη χθεσινή του συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στο αγώνα των αγροτών του νομού.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών ιδιοκτητών αρδευτικών γεωτρήσεων Χαλκιδικής Φιλαλήθης Καπάνδρεας δήλωσε στη "Μ" ότι το πρόβλημα μπορεί τώρα να αφορά μόνο τους Χαλκιδικιώτες αγρότες, αλλά αργότερα θα γενικευθεί σε όλη την Ελλάδα. "Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Εμείς θα επιστρέψουμε στην εθνική οδό με τα μηχανήματά μας και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε", ανέφερε. Στο μεταξύ οι αγρότες ζητούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ να υλοποιήσει δέσμευσή του για έκδοση υπουργικής απόφασης, που να επιτρέπει στους αγρότες να δηλώνουν τις αρδευόμενες εκτάσεις και το είδος των καλλιεργειών και βάσει των στοιχείων αυτών να δικαιούνται περισσότερες κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ.

ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

Έκλεισαν την εθνική οδό

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων, προχώρησαν χθες, για άλλη μια φορά οι ρυζοπαραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για χαμηλές επιδοτήσεις που έλαβαν για την παραγωγή ρυζιού.

Οι αγρότες, που έχουν παραταγμένα στο δρόμο από τις είκοσι Φεβρουαρίου, έκλεισαν την εθνική οδό από τη μια μετά το μεσημέρι μέχρι τις τρεις.

Εκπρόσωποι των ρυζοπαραγωγών είχαν συνάντηση το περασμένο Σάββατο με βουλευτές του νομού, οι οποίοι υποσχέθηκαν να μεταφέρουν το αίτημά τους για αύξηση των επιδοτήσεων στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό. "Περιμένουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης για να εξετάσουμε εάν συνεχίσουμε ή όχι τις κινητοποιήσεις" ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κυμίνων - Μαλγάρων Κώστας Ανεστίδης.