Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σχετικο νομοσχεδιο κατεθεσε χθες στη βουλη ο υπουργος δικαιοσυνης ) 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες για τους οίκους ανοχής

Στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για τους οίκους ανοχής και τη χορήγηση αδειών σε πρόσωπα που εκδίδονται, με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος. Η ασάφεια ωστόσο και η σύγχυση, που είχε προκαλέσει το ισχύον νομικό καθεστώς με αποτέλεσμα τη δημιουργία γκέτο σε ορισμένες περιοχές, την ανεξέλεγκτη δράση των νονών και την διά της βίας έκδοση ανήλικων αλλοδαπών κοριτσιών διατηρείται.

Καθώς τα θέματα αυτά έχουν λάβει διαστάσεις τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατέθεσε εσπευσμένα νομοσχέδιο και μεταθέτει την ευθύνη για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης οίκων ανοχής από την αστυνομία στους δήμους και τις κοινότητες ενώ τα πιστοποιητικά για την άσκηση επαγγέλματος θα χορηγούνται από τις νομαρχίες.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκε το νομοσχέδιο είναι ότι η προηγούμενη διάταξη νόμου που καταργήθηκε προέβλεπε ότι σε κάθε αστυνομικό τμήμα επιτρέπεται η εγκατάσταση μέχρι 12 οίκων ανοχής, το παρόν νομοσχέδιο αφήνει στην κρίση των δημάρχων και νομαρχών (μετά από σύμφωνη γνώμη 5μελούς επιτροπής με τη συμμετοχή εισαγγελέα) τον αριθμό οίκων ανοχής, που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά περιοχή. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών, που συζητήθηκαν στη βουλή και είχαν θέσει το θέμα τα τελευταία 3 χρόνια, ο αρμόδιος κάθε φορά υπουργός διαβεβαίωνε, ότι θα βελτιωθεί ο νόμος και θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων που εμποδίζουν την υπερσυγκέντρωση των οίκων ανοχής σε μια περιοχή, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να μετατρέπεται σε γκέτο και να υποβαθμίζεται. Με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες και μεταθέτει τις αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση αφήνονται όλα ανεξέλεγκτα.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλάζει ο όρος "χαρακτηρισμένη" που ήταν αρνητικά φορτισμένος και χρησιμοποιείται ο όρος "πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος" και χορηγείται για 3 χρόνια. Για τις αλλοδαπές ιερόδουλες η άδεια ισχύει επίσης για τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι για τη χορήγηση πιστοποιητικού άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια, να μην είναι παντρεμένα, να μην πάσχουν από μολυσματική ή ψυχική νόσο, να μην είναι χρήστες ναρκωτικών και να μην έχουν καταδίκες για ανθρωποκτονία ή σωματεμπορία.