Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( θέρμανση με βιομάζα :: 12/1/2006 23:13:02) 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Θέρμανση με βιομάζα

"Καθαρό" και οικονομικό. Το σύστημα θέρμανσης που λειτουργεί πειραματικά στο Πικέρμι Αττικής βασίζεται στην εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας και βιομάζας και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Τεχνικό πρότυπο

Στόχος της προσπάθειας παραγωγής θέρμανσης με εναλλακτικό τρόπο είναι να αναπτυχθεί το ευρωπαϊκό τεχνικό πρότυπο για συστήματα ηλιακών και τυποποιημένης βιομάζας, για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απόδοση, ενεργειακά και οικονομικά, ενώ θα παρέχεται σε ποσοστό 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μικρά κτίρια.

Υβριδική μονάδα θέρμανσης με βιομάζα δημιουργήθηκε εδώ και λίγο διάστημα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Πικέρμι Αττικής. Η μονάδα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης των γραφείων σε ένα από τα κτίρια του ΚΑΠΕ σε ποσοστό 100%.

Ουσιαστικά το σύστημα θέρμανσης εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια και τη βιομάζα. Όταν δηλαδή η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας δεν είναι αρκετή, για να θερμάνει τα κτίρια, ενεργοποιείται η βιομάζα που δρα υποβοηθητικά.

Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο ΚΑΠΕ αποτελείται από έναν ελληνικής κατασκευής καυστήρα βιομάζας, που μπορεί να κάψει πυρηνόξυλο, κουκούτσια, θρυμματισμένο ξύλο, συσσωματώματα, ακόμη και καυσόξυλα, από ηλιακούς συλλέκτες και μια δεξαμενή αποθήκευσης νερού.

Η μονάδα λειτουργεί σε πειραματική βάση. Το διάστημα αυτό καταγράφονται οι αποδόσεις των επιμέρους συστημάτων και γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στον έλεγχο του συστήματος, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ, στο τέλος της άνοιξης οι ερευνητές θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του πειράματος.

Στόχος είναι η απόκτηση εμπειρίας από αυτά τα θερμικά συστήματα, ώστε σταδιακά να αξιοποιηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και γενικότερα σε κάθε κτίριο.

Τέτοιου είδους μονάδες δεν ρυπαίνουν καθόλου, άρα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η υβριδική μονάδα θέρμανσης με βιομάζα και ηλιακή ενέργεια λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Sollet (European Network Strategy) και έχει στόχο να βελτιώσει και να τυποποιήσει τα συνδυασμένα συστήματα θέρμανσης ηλιακών και τυποποιημένης βιομάζας. Τέτοιου είδους πειραματικές μονάδες που λειτουργούν στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα έχουν στόχο να προάγουν την έρευνα στην αλληλεπίδραση του καυστήρα βιομάζας και της δεξαμενής αποθήκευσης των ηλιακών συλλεκτών.

Δεκάδες προγράμματα σε όλη τη χώρα

Στην Ευρώπη συνεχώς κερδίζει έδαφος ένα νέο τυποποιημένο καύσιμο βιομάζας και τα συσσωματώματα βιομάζας (wood pallets). Τα συσσωματώματα είναι τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο που παρασκευάζεται με τη συμπίεση ξηρών, πριονιδιών και τεμαχιδίων συνήθως από καθαρά υπολείμματα ξύλου, τα οποία προέρχονται κυρίως από βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου.

Στην παραγωγική διαδικασία δεν χρησιμοποιούνται κόλλες ή χημικά πρόσθετα, μόνον υψηλή πίεση και ατμός. Η διαχείρισή τους είναι ίδια με αυτή των υγρών καυσίμων.

Η ταυτόχρονη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων για τη θέρμανση νερού και για τη θέρμανση χώρων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στον τομέα αυτό η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα κυρίως λόγω της κλιματολογικής της κατάστασης. Η χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας πρέπει την επόμενη δεκαετία να κερδίσει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης περιόδου.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει δράση και εφαρμόζει δεκάδες πειραματικά προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα.