Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( επιφυλακή σε όλη την ευρώπη :: 12/2/2006 22:49:15) 

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ "ΑΦΡΙΚΗ"

Επιφυλακή σε όλη την Ευρώπη

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες ολόκληρης της Ευρώπης, ύστερα από την εμφάνιση του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εκτός από την Ελλάδα και στην Ιταλία τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία. Ύποπτα κρούσματα παρατηρήθηκαν για ακόμη μια φορά και στη Ρουμανία.

ΙΤΑΛΙΑ. Θετικές ήταν οι εξετάσεις σε δύο κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στην ηπειρωτική Νότια Ιταλία και σε τρεις στη Σικελία, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Φραντσέσκο Στοράτσε, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει "κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία", διότι "δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα άμεσης μετάδοσης του ιού από άγριο πτηνό στον άνθρωπο".

ΣΛΟΒΕΝΙΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε χθες ότι στη γρίπη των πτηνών οφείλεται ο θάνατος κύκνου στη Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Η σλοβενική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει αμέσως σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα, ενώ επιπλέον δείγματα εστάλησαν και στη Βρετανία για συμπληρωματικές αναλύσεις. Οι αυστριακές υγειονομικές αρχές ωστόσο αποφάσισαν να θέσουν μονομερώς σε λειτουργία μια ζώνη επιτήρησης στα αυστροσλοβενικά σύνορα. Το μέτρο προβλέπει μια ενισχυμένη επιτήρηση σε ότι αφορά τις υγειονομικές συνθήκες, όχι όμως και αποκλεισμό της περιοχής.

Νέοι θάνατοι στην Ινδονησία

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία, όπως ανακοινώθηκε χθες, ανεβάζοντας έτσι σε 19 τον αριθμό των θυμάτων της θανατηφόρου νόσου στη χώρα αυτή. Η γρίπη των πτηνών έχει κοστίσει τις ζωές τουλάχιστον 88 ανθρώπων από τα τέλη του 2003 σε επτά χώρες. Σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχει όμως έντονη ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία.

Η προσοχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στρέφεται κατά κύριο λόγο στην Αφρική -στη Νιγηρία καταγράφονται καθημερινά νέα κρούσματα- καθώς οι ελλιπείς υγειονομικές δομές, η έλλειψη πληροφόρησης και η φτώχεια καθιστούν τη Μαύρη Ήπειρο την πλέον επικίνδυνη όσον αφορά το ενδεχόμενο εξάπλωσης μιας επιδημίας.