Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αντεπίθεση εργαζομένων :: 11/1/2006 20:58:27) 

Οικομικά στοιχεία για την κερδοφορία του εργοστασίου, που αντικρούουν τους ισχυρισμούς των μετόχων, θα παρουσιαστούν στη σημερινή συνέλευση των εργαζομένων Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Αντεπίθεση εργαζομένων

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

Από τα χείλη των συνδικαλιστών στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), που επέστρεψαν αργά χθες το βράδυ από την Αθήνα όπου είχαν επαφές, κρέμονται οι 600 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της βιομηχανίας (ανήκει στις τράπεζες Εμπορική, Εθνική και Alpha Bank) να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης -το δεύτερο λειτουργεί στην Καβάλα- μέλη του σωματείου εργαζομένων συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία, καθώς επίσης με στελέχη της ΓΣΕΕ. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρις εσχάτων. Οι εξελίξεις θα είναι συνταρακτικές", δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Μιχαηλίδης. Σήμερα αναμένεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πορεία και την κερδοφορία του εργοστασίου, "που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της διοίκησης της εταιρείας", όπως λένε οι εργαζόμενοι.

Αβεβαιότητα για 1.400 εργαζόμενους

Εν τω μεταξύ, κλειστή παραμένει από το μεσημέρι της Τρίτης η πύλη του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι προσήλθαν χθες κανονικά στη δουλειά τους, ενώ ομάδες περιφρούρησης απαγορεύουν την έξοδο από αυτό προϊόντων και πρώτης ύλης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση των μετόχων προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού, καθώς και μικρός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων, θα τοποθετηθούν στο εξής και θα προσφέρουν την εργασία τους στο εργοστάσιο της Καβάλας, ενώ σε όσους αδυνατούν να αποδεχθούν την παραπάνω πρόταση "η εταιρεία θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις". Η εν λόγω πρόταση, βέβαια, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους 420 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους περίπου 150-180, που απασχολούνται μέσω εργολαβιών. Μαζί τους ανησυχούν και οι 800 περίπου εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Καβάλας.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα της Βιομηχανίας Λιπασμάτων έκανε χθες προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Η βουλευτής ρωτά τους δύο αρμόδιους υπουργούς:

- Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η εξυγίανση της βιομηχανίας παραγωγής λιπασμάτων και αν ναι, με ποια πολιτική και άμεσα μέτρα θα την υλοποιήσει;

- Πώς θα αντιμετωπίσουν τη λειτουργία της εταιρείας της ΠΑΣΕΓΕΣ (σ.σ.: τη συνεταιριστική Argo AE) ως προς την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και της διάθεσης στην αγορά αμφιβόλου ποιότητας λιπασμάτων;

- Σε περίπτωση που οι μέτοχοι εμμείνουν στο κλείσιμο της βιομηχανίας, ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι;

Κακοδιαχείρηση, χρέη και "λουκέτο"

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960. Η κακοδιαχείριση, τα υπέρογκα χρέη πελατών και η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, επομένως και των αναγκών σε λίπασμα, έφεραν τα πρώτα προβλήματα το 1991. Το 2000 τα εργοστάσια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκαν, σε μια προσπάθεια να σωθεί μια επιχείρηση στην πλάτη της οποίας έκανε "κοινωνική πολιτική" η κάθε κυβέρνηση.