Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ανάστατοι οι γονείς μετά την εξαφάνιση του 11χρονου στη βέροια και τις φήμες που κυκλοφορούν :: 2/3/2006 20:12:43) 

Χθες 12χρονος μαθητής από το Μενίδι της Αθήνας αναστάτωσε τους γονείς, τους δασκάλους, την αστυνομία, όταν κατάγγειλε ότι δύο κουκουλοφόροι προσπάθησαν να τον απαγάγουν. Τελικά αποδείχτηκε ότι είπε ψέμματα Πολλά από αυτά τα περιστατικά όμως είναι, δυστυχώς, απόλυτα αληθινά.

Ανάστατοι οι γονείς μετά την εξαφάνιση του 11χρονου στη Βέροια και τις φήμες που κυκλοφορούν

Φαινόμενα πανικού άρχισαν να δημιουργούν οι φημολογίες για απαγωγές παιδιών ιδιαίτερα μετά την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια. Χθες 12χρονος μαθητής από το Μενίδι της Αθήνας αναστάτωσε την αστυνομία και τους δασκάλους του, όταν κατάγγειλε ότι δύο κουκουλοφόροι προσπάθησαν να τον απαγάγουν.

Ο ανήλικος μαθητής περιέγραψε με λεπτομέρειες την υποτιθέμενη απόπειρα απαγωγής σε ένα γείτονά του. Κατάπληκτος ο πολίτης συνόδευσε το παιδί στο σχολείο και ενημέρωσε τον διευθυντή, ο οποίος με τη σειρά του τηλεφώνησε στην αστυνομία. Η καταγγελία του 12χρονου έγινε πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία χθες το πρωί. Τελικά, ο ανήλικος αποκάλυψε ότι όλα ήταν ψέματα που σκαρφίστηκε για να μην πάει στο σχολείο.

Πληθαίνουν οι φήμες

Παρόμοιες ιστορίες, οι οποίες είναι άγνωστο εάν έχουν κάποια βάση αλήθειας, διαδίδονται έντονα το τελευταίο διάστημα. Μαθητές από χωριό των Σερρών αντιλήφθηκαν, όπως λένε, την παρουσία ενός ύποπτου αυτοκινήτου που τους παρακολουθούσε. Στόχος παρακολούθησης από άγνωστους με αυτοκίνητο φημολογείται ότι έγινε και ένας μαθητής από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Αφορμή για τα φαινόμενα πανικού πιθανολογείται ότι αποτέλεσε η εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια.

Η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι, δυστυχώς, το παιδί δεν βρέθηκε και οι έρευνες συνεχίζονται. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό αρπαγής ανηλίκου από εγκληματίες. Παρόλα αυτά στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς η αστυνομία Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους διευθυντές των σχολείων για κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να συστήσουν στα παιδιά για την αυτοπροστασία τους.

Καλό είναι, λοιπόν, τα παιδιά να μην έχουν πολλά χρήματα μαζί τους και να μην τα μετράνε στο δρόμο. Να μην ακολουθούν αγνώστους, όσο ευγενικά κι αν τους το ζητήσει κάποιος και όταν κυκλοφορούν νυχτερινές ώρες να προτιμούν πολυσύχναστους και φωτισμένους δρόμους. Τέλος, αν κάποιος τα ενοχλήσει να βάλουν αμέσως τις φωνές.

Δεν είναι γιατροί αλλά κακοποιοί

Ερωτηματικά δημιουργούνται για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα να αφαιρέσουν ζωτικά όργανα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης, δηλώνει στη "Μ" ότι ο σύλλογος δεν έχει ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα των απαγωγών παιδιών που σχετίζονται με την αφαίρεση των ζωτικών οργάνων τους. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι, εάν υπάρχει πιθανή εμπλοκή γιατρών στο θέμα αυτό, σίγουρα δεν πρόκειται για μέλη του συλλόγου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτοί που ίσως να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις είναι πιθανόν γιατροί χωρίς νόμιμο πτυχίο Ιατρικής ή γιατροί που τους έχει αφαιρεθεί το πτυχίο ή έχουν στο παρελθόν παρανομήσει.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Στέλλα Βοζίκα "Πάντα έρχομαι είτε έχω είτε δεν έχω δουλειά. Κάθε πρωί κάθομαι και μιλάω στο παιδί σε σημείο που να με θεωρεί υπερβολική. Ανησυχούμε όμως πάρα πολύ και ιδιαίτερα το απόγευμα"

Γιώργος Δημητρίου "Αναγκαζόμαστε πολλές φορές ν' αφήνουμε τη δουλειά μας και να ερχόμαστε να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο. Τα συμβουλεύουμε να ζητούν βοήθεια, όταν προσπαθεί να τα πλησιάσει κάποιος άγνωστος"

Σοφία Καλανίδη "Φοβόμαστε πάρα πολύ για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και γι' αυτό όποιος μπορεί από την οικογένεια, έρχεται και τα παίρνει από το σχολείο. Η απογευματινή βάρδια είναι φυσικά η πιο επικίνδυνη"