Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην ολομελεια του συμβουλιου επικρατειας ) 

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Σήμερα η απόφαση για τον χαρακτηρισμό της Ροτόντας

Η Ροτόντα και πάλι στο επίκεντρο, καθώς σήμερα αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να αποφασισθεί ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της, δηλαδή αν θα αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη ένα μνημείο ή θα είναι λατρευτικός χώρος.

Την απόφαση αυτή αναμένεται να πάρει σήμερα η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά τις προσφυγές της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Πολιτισμού και της Ένωσης Πολιτών κατά της πρόσφατης απόφασης του ΚΑΣ, με την οποία επιτρέπεται η τέλεση 12 λειτουργιών το χρόνο.

Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες υπήρξε παρέμβαση 19 προσωπικοτήτων υπέρ της λειτουργίας ως ναού και, σε συνδυασμό με την απόφαση του ΚΑΣ, βάσει της οποίας η Ροτόντα μία φορά το μήνα μπορεί πλέον να λειτουργεί ως εκκλησιαστικός χώρος για τους χριστιανούς, αναμένεται η "κόντρα" να συνεχιστεί.

Η απόφαση του ΚΑΣ, την οποία υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρείται σημαντική, καθώς έγινε το πρώτο βήμα επικοινωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Συγκεκριμένα, η αναγνώριση ως λατρευτικού χώρου και η απαγόρευση τέλεσης άλλων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, εκθέσεις κτλ., αποτελούν θετική προσέγγιση του ζητήματος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να ζητηθεί η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, αφού έχει αμβλυνθεί η εικόνα που υπήρχε. Μάλιστα, οι αντιμαχόμενες πλευρές επιδιώκουν την ανεύρεση "χρυσής τομής" ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την Ιερά Σύνοδο, τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού.

Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Παντελεήμων, σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, αναφέρει ότι η απόφαση του ΚΑΣ είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά η Ένωση Πολιτών συνεχίζει να αγωνίζεται για να χαρακτηριστεί η Ροτόντα μνημείο, με τον ισχυρισμό ότι ποτέ δεν υπήρξε λατρευτικός χώρος.