Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μπουλντόζα στα αυθαίρετα :: 17/1/2006 19:05:55) 

Τη μετεγκατάσταση του 63ου και του 65ου δημοτικών σχολείων, καθώς και του 38ου και του 42ου νηπιαγωγείων στα τέσσερα νέα σχολικά κτίρια που θα ανεγερθούν στο οικόπεδο της Σαπφούς, προγραμματίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Μπουλντόζα στα αυθαίρετα

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Τα αυθαίρετα παραπήγματα στο οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Σαπφούς, Βουτυρά και Κανβακίων στη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης άρχισε να γκρεμίζει εδώ και δύο ημέρες ο δήμος, προκειμένου στο χώρο να ανεγερθεί σχολικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Νίκο Ταχιάο, στην περιοχή υπάρχουν περίπου 30 παραπήγματα, στα οποία διαμένουν παράνομα αθίγγανοι αλβανικής καταγωγής. "Σε πρώτη φάση κατεδαφίσαμε τα παραπήγματα που ήταν άδεια. Ήδη με την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης αρκετοί απομακρύνθηκαν αυτοβούλως. Για όσους πάντως δεν απομακρυνθούν θα κινήσουμε διαδικασίες διοικητικής αποβολής", ανέφερε σχετικά ο κ. Ταχιάος.

Τις προηγούμενες εβδομάδες συνεργεία της αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού εκτέλεσαν ανάλογες εργασίες για την αποκάλυψη των βυζαντινών τειχών στην οδό Ακροπόλεως, απέναντι από τη Μονή Βλατάδων, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Τέσσερα νέα σχολεία

Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, στο οικόπεδο στην περιοχή της δυτικής εισόδου, το οποίο καλύπτει συνολική έκταση 10.338 τ.μ., προβλέπεται η ανέγερση τεσσάρων σχολικών κτιρίων, όπου θα μεταστεγαστούν τα 63ο και 65ο δημοτικά σχολεία, καθώς και τα 38ο και 42ο νηπιαγωγεία.

Τα δύο σχολικά συγκροτήματα σήμερα συστεγάζονται σε κτίριο του δημοσίου επί της οδού Σελίτσης 2, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, και λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού, η μεταστέγαση των σχολείων κρίνεται αναγκαία, καθώς για το κτίριο της οδού Σελίτσης δεν υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι, ενώ επιπλέον ο ΟΣΕ διεκδικεί τον αύλειο χώρο των σχολικών συγκροτημάτων.

Για την απόκτηση του συγκεκριμένου οικοπέδου ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση, ενδεικτικού προϋπολογισμού 3.052.800 ευρώ, με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), σε συνεργασία με τον οποίο έχει κινήσει και τη διαδικασία εξαγοράς της έκτασης από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου.

Άλλα πέντε σχολεία

Στο μεταξύ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει υπογράψει ανάλογες συμβάσεις με τον ΟΣΚ για την απόκτηση επιπλέον πέντε οικοπέδων, στα οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστούν δώδεκα νέα διδακτήρια. Πρόκειται για οικόπεδα, τα οποία, παρότι ήταν χαρακτηρισμένα ως χώροι σχολείων, κινδύνευαν να χαθούν ελλείψει εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για την καταβολή των υπέρογκων οφειλών από απαλλοτριώσεις.

Για την εξαγορά των συνολικά έξι οικοπέδων, για τα οποία υπογράφηκαν προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΣΚ, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί το ποσό των περίπου 11,8 εκατ. ευρώ.