Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Έρευνα

( "γερασμένα" τα τέσσερα στα δέκα σχολικά κτίρια :: 12/2/2006 22:16:30) 

Το 40,9% των σχολικών κτιρίων έχει ηλικία από 30 ετών και πάνω, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τα 40 χρόνια.

"Γερασμένα" τα τέσσερα στα δέκα σχολικά κτίρια

Τα στοιχεία προκύτπουν από έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας του υπουργείου Παιδείας

"Γερασμένα" είναι σχεδόν τα μισά σχολικά κτίρια της Ελλάδας σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) του υπουργείου Παιδείας. Το 40,9% των σχολικών κτιρίων έχει ηλικία από 30 ετών και πάνω, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τα 40 χρόνια. Την ίδια στιγμή ένα στα δύο σχολεία συστεγάζεται με κάποια άλλη σχολική μονάδα, γεγονός όμως που δεν έχει επιπτώσεις στο ωράριο, αφού ποσοστό 93,5% λειτουργεί σε πρωινή βάρδια ή είναι ολοήμερο.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 4,4% των σχολικών μονάδων πανελληνίως λειτουργεί σε διπλοβάρδια. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΕ) και στις περιφέρειες της Αττικής-Πειραιά, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 89,1% των σχολείων αποτελεί δημόσια περιουσία, το 7,2% (κυρίως νηπιαγωγεία) στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια και το 11% σε κτίρια των οποίων ο αρχικός προορισμός ήταν καταστήματα, κατοικίες ή άλλη χρήση.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό (εποπτικά όργανα και μέσα διδασκαλίας), δηλώνουν ελλείψεις περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας (50%), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι 30 γυμνάσια σε όλη την επικράτεια και ένα ΤΕΕ δεν παρακολούθησαν καμία από τις τρεις ξένες γλώσσες -ούτε καν την πρώτη, που είναι η αγγλική- ενώ οκτώ σχολεία δεν διέθεταν καθόλου θέρμανση.

Αναφορικά με τους αριθμούς και τη γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στη χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός σχολείων όλων των βαθμίδων καταγράφεται στις περιφέρειες της Αττικής-Πειραιά και της Κεντρικής Μακεδονίας (το 35,2% των νηπιαγωγείων, το 32,6% των δημοτικών, το 40,8% των γυμνασίων, το 43% των λυκείων και το 39,6% των ΤΕΕ) και η μεγαλύτερη αναλογία μαθητών ανά σχολείο στις δύο παραπάνω περιφέρειες, καθώς και στην Κρήτη και στη Δυτική Μακεδονία.

Η Δυτική Μακεδονία έχει το μικρότερο αριθμό ολοήμερων σχολείων (νηπιαγωγεία και δημοτικά) σε αντίθεση με τις περιφέρειες Αττικής-Πειραιά και Κεντρικής Μακεδονίας.

Φ.ΔΗΜ.