Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( η τεχνολογια στην υπηρεσια της εκπαιδευσης ) 

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής κ. Θεόδωρος Τσιμπούκης.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ

Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα τίθενται στην υπηρεσία της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως παρουσιάστηκαν χθες από εκπροσώπους του ΑΠΘ

Οι νέες τεχνολογίες στο χώρο τηλεπικοινωνιών, καθώς και η πορεία υλοποίησης του έργου ΕΠΕΑΕΚ "Δίκτυο Τηλεπικοινωνιών ISDN" παρουσιάστηκε χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών, ως μιας "απάντησης σε προβλήματα πρόσβασης στη γνώση και την πληροφορία, καθώς μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα ανεργίας". Η πορεία του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση) του ΑΠΘ και η στρατηγική του στο χώρο των επικοινωνιών, αναπτύχθηκαν αντίστοιχα από τον καθηγητή κ. Δ. Βλάχο, πρόεδρο της επιτροπής ΕΠΕΑΕΚ/ΑΠΘ και από τον καθηγητή κ. Ι. Σάχαλο, πρόεδρο της επιτροπής τηλεφωνικού δικτύου του ΑΠΘ και του προγράμματος Northstar.

Η υλοποίηση του δικτύου ISDN στο ΑΠΘ υποστηρίζεται από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό σύστημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου άρχισε να υλοποιείται το 1990 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του. Στόχοι της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος είναι η κάλυψη των πραγματικών τηλεπικοινωνιακών αναγκών του ΑΠΘ, η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας και η εφαρμογή των τηλεπικοινωνιακών προτύπων που ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τεχνολογία ISDN (Integrated Services Digital Network - Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών) αποτελεί το σύστημα στο οποίο συγκλίνει διεθνώς η προτυποποίηση των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. "Πρόκειται για το σύστημα που προσφέρεται για άμεση χρήση, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης δεδομένων, εικόνας και ήχου με ταχύτητες που εξασφαλίζουν ένα επίπεδο ποιότητας ανώτερο του Ίντερνετ", υπογράμμισε μιλώντας στη "Μακεδονία" ο καθηγητής κ. Θ. Τσιμπούκης, κεντρικός ομιλητής και επιστημονικός υπεύθυνος του συστήματος ISDN στο ΑΠΘ.

Στα πλαίσια του έργου "Δίκτυο Τηλεπικοινωνιών ISDN" έχουν δημιουργηθεί δύο ηλεκτρονικές τάξεις τηλε-εκπαίδευσης (electronic classrooms for distance education) με βάση την τεχνολογία ISDN. "Η μετάδοση εικόνας, φωνής και δεδομένων θα επιτρέψει σε απομακρυσμένα ακροατήρια να παρακολουθήσουν πρότυπα μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, διαλέξεις, εργαστηριακές επιδείξεις, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ.", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Τσιμπούκης.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μια αίθουσα βίντεο-συνδιάσκεψης (video-conference) που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες είτε μίας ομάδας δέκα περίπου ατόμων (group video-conference), είτε μεμονωμένων ατόμων (personal video-conference). Η αίθουσα είναι εξοπλισμένη με τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα (οθόνες, κάμερες, ηχεία, μικρόφωνα, H/Y), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται, με τον συνδυασμό εικόνας και ήχου, η αποτελεσματικότερη επικοινωνία ομιλητή και ακροατηρίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες μετάδοσης μέχρι 512 Kbps.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τις εισηγήσεις τους οι δρ. κ. Κ. Κολιαδήμου, Κ. Μπαρμπαγιάννης και Α. Ποντικοπούλου, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του έργου και τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες των αιθουσών τηλε-εκπαίδευσης, με μια εντυπωσιακή επίδειξη λειτουργίας του συστήματος.

ΗΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ