Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( χαλάρωση του πυελικού εδάφους στη γυναίκα :: 6/3/2006 19:38:34) 

Του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΙΚΟΥ, μαιευτήρα - γυναικολόγου

Χαλάρωση του πυελικού εδάφους στη γυναίκα

Η ακράτεια ούρων στη γυναίκα, η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων και η ακράτεια κοπράνων είναι διαταραχές που η γυναίκα δυσκολεύεται να εκμυστηρευθεί στο ιατρό.

Πόσο συχνή είναι η ακράτεια ούρων στη γυναίκα;

Το ένα τρίτο των νέων μητέρων θα παρουσιάσουν συνήθως προσωρινή ακράτεια ούρων. Το 50% των γυναικών άνω των 60 ετών και το 10-40% νεώτερων γυναικών υποφέρουν από ακράτεια.

Ποιες κατηγορίες ακράτειας ούρων στη γυναίκα υπάρχουν;

Η ακράτεια στην προσπάθεια παρατηρείται όταν υπάρχει απώλεια ούρων στο βήχα, στο γέλιο, στην κίνηση, στο σήκωμα βάρους ή στη γυμναστική.

Η ακράτεια ούρων από έπειξη παρατηρείται όταν η ασθενής έχει μια ξαφνική, έντονη επιθυμία να ουρήσει που δεν μπορεί να αναβάλλει. Σε αρκετές περιπτώσεις η γυναίκα θα "βραχεί" πριν να φθάσει στην τουαλέτα.

Στο ένα τρίτο των γυναικών συνυπάρχουν συμπτώματα και από τους δύο τύπους ακράτειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων στη γυναίκα;

Στις περιπτώσεις ακράτειας στην προσπάθεια, μεγάλο όφελος προσφέρουν οι ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel, biofeedback). Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά σε κάποιες περιπτώσεις. Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι σήμερα απλές με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα αποτελέσματα.

Στις περιπτώσεις ακράτειας από έπειξη, η φαρμακευτική αγωγή παίζει τον πρώτο ρόλο. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως πάνω από εννέα μήνες. Η ασθενής βοηθείται με απλά διαιτητικά μέτρα (αποχή από καφέ, τσάι, περιορισμό πολλών υγρών). Πολύ σπάνια θα χρειαστεί χειρουργείο.

Στις περιπτώσεις ακράτειας μεικτού τύπου ο ιατρός αποφασίζει για την κατάλληλη θεραπεία με βάση τα κυρίαρχα συμπτώματα.

Πόσο συχνή είναι η πρόπτωση των πυελικών οργάνων;

Πρόπτωση είναι η κάθοδος ή η προβολή των οργάνων του πυελικού εδάφους (μήτρα, ουροδόχος κύστη, έντερο) μέσα από τον κόλπο. Σοβαρού βαθμού πρόπτωση παρουσιάζει το 2%-4% του γενικού πληθυσμού. Συνήθη συμπτώματα, που συνοδεύουν μια πρόπτωση, είναι η δυσφορία, το αίσθημα βάρους ή ο πόνος στην κάτω κοιλία ή τα γεννητικά όργανα, η δυσκολία στη σεξουαλική επαφή και το αίσθημα προβολής οργάνου στον κόλπο.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση των πυελικών οργάνων;

Σε μικρού βαθμού, ασυμπτωματικές προπτώσεις είναι αρκετή μια απλή παρακολούθηση.

Προπτώσεις που είναι συμπτωματικές αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια ασκήσεων πυελικού εδάφους, με την εισαγωγή δακτυλίων στήριξης των οργάνων (πεσσοί) μέσα στον κόλπο ή συνηθέστερα, χειρουργικά με πλαστική του πυελικού εδάφους.

Σε σοβαρού βαθμού προπτώσεις πυελικών οργάνων υπάρχει κίνδυνος επίσχεσης ούρων, οπότε και η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την πρώτη επιλογή. Η χρήση πεσσών αποτελεί λύση σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν εύκολα σε επέμβαση.