Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ερώτηση της έ. ράπτη για νέο ογκολογικό νοσοκομείο :: 11/1/2006 19:38:10) 

Ερώτηση της Έ. Ράπτη για νέο ογκολογικό νοσοκομείο

Περίπου 220.000 επισκέψεις ασθενών δέχεται σε ετήσια βάση το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Θεαγένειο", για διαγνωστικό ιατρικό έλεγχο, νοσηλεία ή θεραπευτική αγωγή. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει τη διαχείριση περίπου 900 ιατρικών περιστατικών σε κάθε εργάσιμη μέρα. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προκύπτουν από μετρήσεις που έγιναν το 2003, επικαλείται σε χθεσινή ερώτησή της, προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτα Κακλαμάνη, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, για να επισημάνει ότι οι υπάρχουσες υποδομές στο νοσοκομείο είναι ήδη ανεπαρκείς για τη διαχείριση του μέσου ανά έτος αριθμού ασθενών. Επιπλέον, η κ. Ράπτη τονίζει ότι η σοβαρή πιθανότητα αύξησης των περιστατικών ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες αδυναμίας στην παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

"Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η πρόταση της διοίκησης του αντικαρκινικού νοσοκομείου για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου αποδεικνύεται διαχρονικά επίκαιρη και η υλοποίησή της αποτελεί ανάγκη που πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα. Δεδομένης της ύπαρξης κατάλληλων εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το Α.Ν.Θ. "Θεαγένειο" -ικανής να χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του κόστους ανέγερσης", ο υπουργός ερωτάται:

Αν έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου η κατασκευή νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Εάν ναι, αν έχει αρχίσει η αξιολόγηση των προτάσεων για τη χωροθέτησή του και η διαδικασία προώθησης των σχετικών μελετών.

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός, αν σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης της κατασκευής και λειτουργίας του νέου νοσοκομείου έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη. Αν όχι, εάν μπορεί να επισπευσθεί η σύνταξή της και να γίνει μια πρώτη επιλογή των πιθανών πηγών χρηματοδότησης για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές δυνατότητες που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου περί συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.