Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κερδιζει συνεχως εδαφος το ελληνικο αιτημα για επιστροφη τους ) 

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ

Συστράτευση για τα Μάρμαρα

Προωθούνται οι θέσεις της χώρας μας διεθνώς- Αλληλέγγυοι Σέρβοι διανοούμενοι και ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Γεφτουσένκο- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μεταφέρει τη στήριξη της ομογένειας

Τα επιχειρήματα, που τεκμηριώνουν το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, θα θέσει ο ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Αλφρεντ Λόμας στον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού, Κρις Σμιθ, με τον οποίο ζήτησε να συναντηθεί για να συζητήσει το θέμα.

Ο κ. Λόμας που συνέταξε το σχετικό ψήφισμα το οποίο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το οποίο ζητείται η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, είπε μεταξύ άλλων για την συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας: "Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων. Θα θέσω, λοιπόν, όλα τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής, επιχειρήματα που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πειστικά. Και θα δω πώς θα αντιδράσει".

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής εξέφρασε την ελπίδα ότι "κάποτε τα μάρμαρα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα", ωστόσο, όπως είπε, "κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Τα ελληνικά επιχειρήματα είναι πολύ ισχυρά. Γνωρίζω καλά όλες τις αντίθετες απόψεις, όπως π.χ. την άποψη, ότι εάν επιστραφούν τα Μάρμαρα, τότε θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο και θα αδειάσουν τα μουσεία του κόσμου από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Αυτή η άποψη δεν ευσταθεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει απόλυτα σαφές, ότι δεν διεκδικεί τίποτε άλλο, εκτός από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα".

Χαρακτήρισε το αίτημα της Ελλάδας "πολύ λογικό" και τόνισε ότι θα πρέπει να πειστεί και η βρετανική κυβέρνηση. "Θα είναι, όμως, προς το συμφέρον της, αν αποφασιστεί η επιστροφή τους. Η απόφαση αυτή θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το κύρος, το γόητρο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή", τόνισε ο κ. Λόμας και, καταλήγοντας, σημείωσε ότι με βάση όλες τις έρευνες και δημοσκοπήσεις "θα είναι μια απόφαση, που θα έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού".

Σέρβοι διανοούμενοι

Επιτροπή πρωτοβουλίας υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα συστάθηκε από Σέρβους διανοούμενους, οι οποίοι έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Βρετανό πρέσβη στο Βελιγράδι, Τζόζεφ Μπράγιαν Ντόνελι, ζητώντας τη συμβολή του για την επιστροφή του ελληνικού καλλιτεχνικού πλούτου στο φυσικό του χώρο.

"Σας παρακαλούμε με το κύρος σας, τη σοφία σας και πρωτίστως την αμερόληπτη ενασχόλησή σας, να συμβάλετε στην επιστροφή των Μαρμάρων στη γη στην οποία ανήκουν, στην πέτρα από την οποία δημιουργήθηκαν και σχηματίσθηκαν. Καλή ευκαιρία για μια τέτοια γιορτή του πνεύματος, επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής ενότητας από κάθε άποψη, θα μπορούσαν να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2004", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανοικτή επιστολή των Σέρβων διανοούμενων προς τον Βρετανό πρέσβη, την οποία υπογράφουν ο Διογένης Βαλαβανίδης, ιδιοκτήτης του πολιτιστικού-μορφωτικού κέντρου "Αριστοτέλης" στο Βελιγράδι, ο Νίκολα Κούσοβατς, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου, και ο Μίλαν Βούγιν, δικηγόρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερβίας.

Ο Γεφτουσένκο

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων τάσσεται ο Ρώσος ποιητής Γεβγένι Γεφτουσένκο στην επιστολή που έστειλε στη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (1 Ιανουαρίου 1999)- 374 από τους 626 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ--στην οποία ζητείται από τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο.

Ο Γεφτουσένκο τονίζει στην επιστολή του ότι η "Ελλάδα είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού" και προσθέτει πως "όλοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ακόμη και οι Ρώσοι, ακόμη και αυτός που κατάγεται από τη Σιβηρία".

"Όλοι μας πρέπει να γίνουμε οι πνευματικοί κίονες για την αναγέννηση του Παρθενώνα. Το κάθε θραύσμα από τα ερείπιά του πρέπει να επιστραφεί στη γη όπου δημιουργήθηκε", προσθέτει τέλος ο διάσημος Ρώσος ποιητής, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Τον ιερό βράχο της Ακρόπολης επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Σπυρίδων, αποτίνοντας φόρο τιμής στον ελληνικό πολιτισμό και την Ορθοδοξία, καθότι υπήρξε, όπως είπε, "το βήμα του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού".

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Αμερικής, αναφερόμενος στην Ακρόπολη, είπε ότι η μεγάλη ομογένεια της Αμερικής τη βλέπει ως σύμβολο των όσων μας ανήκουν, ως αναφαίρετη κληρονομιά και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Καταλήγοντας ο κ. Σπυρίδων απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η ομογένεια της Αμερικής με όλο τον πολιτισμένο κόσμο θα αγωνιστούν για την επιστροφή των Μαρμάρων στο φυσικό τους χώρο, τον Παρθενώνα.

"Να επιστραφεί στον Παρθενώνα η νόμιμη κληρονομιά του", είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.