Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ενω οι συνομιλιες στο ραμπουγε εχουν εισελθει σε ευαισθητα σημεια ) 

ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΓΕ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι Σέρβοι αποδέχθηκαν τα δέκα σημεία

Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στα Σκόπια, ενώ ετοιμάζει και την αποστολή εμπροσθοφυλακής που θα επιβλέψει την όποια συμφωνία επιτευχθεί για το Κοσσυφοπέδιο

Σε μία σημαντική κίνηση προέβη χθες η διαπραγματευτική σερβική αντιπροσωπεία, με την ανακοίνωση ότι μονομερώς υπέγραψε τις δέκα βασικές αρχές της Ομάδας Επαφής, όπως πίεζαν οι διεθνείς διαπραγματευτές στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, όπου βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο.

Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας μετέδωσε ότι "η κρατική αντιπροσωπεία αναφέρει ότι απεδέχθη όλες τις αρχές που υιοθέτησαν από την Ομάδα Επαφής, ως βάση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην αυτοδιοίκηση του Κοσσυφοπεδίου".

Εν τω μεταξύ, η αλβανόφωνη καθημερινή εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "Κόχα Ντιτόρε" αναφέρει στο χθεσινό της φύλλο ότι στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αυτονομιστές Αλβανοί, θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε μέρες για να παραδώσουν τα βαρέα όπλα τους στη διεθνή κοινότητα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν στο Ραμπουγέ οι συνομιλίες για τις στρατιωτικές πλευρές της ενδεχόμενης συμφωνίας και εκτιμά ότι στο θέμα αυτό θα υπάρξουν ορισμένα εμπόδια. Δυτικοί διπλωμάτες στο Ραμπουγέ, αναμένουν ότι οι δυσκολίες θα υπάρξουν και όταν τεθεί το θέμα του αφοπλισμού των μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την ερχόμενη εβδομάδα, δείχνουν με δηλώσεις τους και οι συμπροεδρεύοντες των διαπραγματεύσεων, υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, Ρόμπιν Κουκ και Ιμπερ Βερντρίν. Ο Κουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σερβική πλευρά εμμένει στο αίτημά της να υπογράψουν και οι Αλβανοί το σχέδιο των δέκα σημείων, αλλά αυτοί αρνούνται, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα υποθήκευε τον αγώνα τους για ανεξαρτησία της επαρχίας. Ο Βεντρίν δήλωσε ότι σήμερα θα αποφασίσει η Ομάδα Επαφής εάν θα παραταθούν και πόσο οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν χθες στο Ραμπουγέ αρχικά με τους τρεις διεθνείς μεσολαβητές - Χιλ, Πέτριτς, Μαγιόρσκι- και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος έφθασε στη Γαλλία χθες το πρωί, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Βελιγράδι, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη συνάντησή του προχθές με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, δήλωσε ότι είναι αναγκαία μια απογραφή του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, υπό διεθνή εποπτεία, αφού υποστηρίζει ότι οι Αλβανοί δεν ξεπερνούν το 60% του πληθυσμού, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν υπερβεί το 90%. Ο Μιλόσεβιτς, σε συνέντευξή του τον Δεκέμβρη στην "Ουάσιγκτον Ποστ" εκτιμάει ότι οι Αλβανοί είναι 800.000, οι Σέρβοι 240.000, οι μη Αλβανοί μουσουλμάνοι 150.000, οι ΡΟΜ 150.000 και οι Τούρκοι 40-50.000.

Το ΝΑΤΟ όμως, όχι μόνο ετοιμάζεται για την υλοποίηση των σχεδίων του να σπεύσει σε επιβολή της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί στη Γαλλία, αλλά συνεχίζει και απειλεί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς το Βελιγράδι. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν, προειδοποίησε τον Μιλόσεβιτς να μην επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι οι νατοϊκές επιθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν μια πραγματικότητα. Στο ίδιο μήκος και η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που δήλωσε ότι "η διπλωματία μας στηρίζεται στη χρήση βίας και αυτή έχει ληφθεί υπόψη στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες", αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι 16 χώρες που συμμετέχουν αποφάσισαν χθες επί της αρχής, σε επίπεδο πρεσβευτών, την εκπόνηση ενός "επιχειρησιακού σχεδίου" για την ενίσχυση της νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στα Σκόπια, προκειμένου να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης για την εφαρμογή της συμφωνίας. Σήμερα το ΝΑΤΟ αναμένει να λάβει την επίσημη απόφασή του, περιμένοντας το πράσινο φως από ορισμένα κράτη - μέλη όπως η Ελλάδα.

Στη Γαλλία βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουγκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό "ένα Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο και εθνικά αμιγές", ενώ ο εθνικιστής αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι "αν επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο, θα χρειασθεί περισσότερα φέρετρα παρά όπλα".