Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ιατρικά δεδομένα σε... κοινή θέα :: 17/1/2006 18:42:15) 

Τα στοιχεία αφορούν το έτη 2001 και 2002, ενώ οι ασθενείς που εμφανίζονται στις λίστες στο Διαδίκτυο πάσχουν ως επί το πλείστον από διάρροιες, αμυγδαλίτιδες και λοιμώξεις.

Στο Διαδίκτυο οι λίστες ασθενών του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου - Διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ επενέβη και ο εισαγγελέας

Ιατρικά δεδομένα σε… κοινή θέα

Πλήθος στοιχείων μπορεί να αντλήσει κάποιος για εκατοντάδες πολίτες του Βόλου που νοσηλεύτηκαν στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο. Τα απόρρητα αυτά στοιχεία μπορεί να τα βρει κανείς στο Διαδίκτυο!

Ο τρόπος εύρεσης των στοιχείων αυτών είναι πολύ απλός. Σε αρχεία μηχανών αναζήτησης μπορεί να εντοπίσει κανείς με εξαιρετική ευκολία τα ονόματα των ασθενών, τις επισκέψεις που έκαναν σε κλινικές, τις εξετάσεις από τους γιατρούς, τις ημέρες που νοσηλεύθηκαν, την ασθένεια που τους ταλαιπώρησε, καθώς και μια σειρά πρόσθετων στοιχείων, όπως ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις και τόπους διαμονής των ασθενών.

Για το θέμα αυτό, για το οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει πλήρη άγνοια, έχει ήδη διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), ενώ επενέβη και ο εισαγγελέας του Βόλου.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το νοσοκομείο του Βόλου δεν μπορεί να υποστηρίξει τεχνικά τέτοιου είδους σύστημα, αφού δεν έχει προχωρήσει στη μηχανογράφηση του γραφείου κίνησης, των κλινικών και των εξωτερικών ιατρείων. Έτσι παραμένει το ερώτημα, πώς έφτασαν σε κοινή θέα απόρρητα δεδομένα πολιτών.

Τα στοιχεία αφορούν το έτη 2001 και 2002, ενώ οι ασθενείς που εμφανίζονται στις λίστες στο Διαδίκτυο πάσχουν ως επί το πλείστον από διάρροιες, αμυγδαλίτιδες και λοιμώξεις. Υποψίες πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε αρκετές από τις λίστες που δημοσιεύονται οι ασθένειες απαιτούν την ίδια φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Το παράδοξο στην υπόθεση αυτή, που ερευνάται πλέον και από την εισαγγελία του Βόλου, είναι ότι υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες, στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα και γνωματεύσεις για ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Αθήνας. Αυτό προκύπτει από τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των ασθενών που βρίσκονται στις λίστες αυτές.

Το ερώτημα πάντως που απασχολεί τόσο τη διοίκηση του νοσοκομείου στο Βόλο αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση είναι πώς βρέθηκαν απόρρητα ιατρικά δεδομένα που προέρχονται από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο Διαδίκτυο.

Το διαπίστωσαν τυχαία

Το όλο ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο εντελώς τυχαία από έναν πολίτη, ο οποίος μέσω του Google βρήκε ένα σύνδεσμο με τα ονόματα ατόμων που είχαν νοσηλευθεί στο Αχιλλοπούλειο, συμπεριλαμβανομένου του δικού του. Από την ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διαπιστωθεί εάν ανακύπτουν ευθύνες για τη διαρροή των στοιχείων για υπαλλήλους του νοσοκομείου ή γιατρούς. Για το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως έχει ήδη ενημερωθεί και το υπουργείο Υγείας από τη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας.