Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Από αριστερά ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Ανδραβίζος.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα το θέμα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με τις κινητοποιήσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στα 32 χρόνια της μεταπολίτευσης το πανεπιστημιακό άσυλο άρθηκε πέντε φορές, οι οποίες συνοδεύτηκαν με επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Πέραν των περιπτώσεων άρση του ασύλου, η αστυνομία έχει επέμβει πολλές φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους με αφορμή την τέλεση κακουργημάτων.

Η αστυνομία μπορεί να επέμβει

Ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης είναι μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στα φοιτητικά χρόνια του υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νομικής σχολής ως εκπρόσωπος της ΔΑΠ.

"Είναι λαθεμένη η άποψη ότι δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία σε πανεπιστημιακούς χώρους. Μπορεί να το κάνει, όταν τελούν αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής. Μπορεί επίσης να επέμβει η αστυνομία εάν δώσει σχετική άδεια η επιτροπή ασύλου με ομόφωνη απόφασή της ή αν δεν υπάρχει ομοφωνία με άδεια της συγκλήτου, αρκεί να συμφωνήσουν τα 2/3 των μελών που θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση και θα εξετάσουν το θέμα".

"Άποψή μου είναι ότι το νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και θα πρέπει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και του νομικού κόσμου να υπερασπιστεί τη διατήρηση αυτού του θεσμού".

Eλάχιστα κρούσματα εγκληματικότητας

"Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα κρούσματα εγκληματικότητας μέσα και γύρω από το χώρο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διαπράττονται από ιδιώτες, δηλαδή από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, είναι λίγα.

Όσον αφορά διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο με μέλη της κοινότητάς του θεωρώ ότι πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνη της η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τα παραπάνω υποστήριξε, μιλώντας στη "Μ" ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Ανδραβίζος. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος σε περιπτώσεις επεισοδίων πρωταρχικός στόχος της αστυνομίας είναι να αποτρέψει ταραχές έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Όσον αφορά ανώνυμες καταγγελίες και φημολογίες περί διακίνησης ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, ο κ. Ανδραβίζος λέει ότι αν υπάρχουν στοιχεία για κάποιους που κάνουν διακίνηση δεν θα μας εμποδίσει το πανεπιστημιακό άσυλο να τους συλλάβουμε".

Ο καθηγητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Νίκος Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου

Υπέρ της διατήρησης του νομικού πλαισίου που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο τάσσεται και ο καθηγητής της Νομικής σχολής, Νίκος Παρασκευόπουλος. "Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση των διατάξεων που θεσπίζουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει είναι κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων που αποφασίζουν για τυχόν άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο νόμος ορίζει ποια είναι αρμόδια όργανα για να αποφασίσουν την άρση του ασύλου και να ζητήσουν επέμβαση της αστυνομίας. Δεν διευκρινίζει ωστόσο σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση, αφήνοντας ουσιαστικά το ελεύθερο στα ίδια τα όργανα του πανεπιστημίου να το κρίνουν. Παλιότερα είχα κοινοποιήσει κάποιες προτάσεις μου που αφορούσαν ακριβώς τον καθορισμό ορίων του ασύλου. Τα όρια αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει και να συμφωνήσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα".