Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συμβουλες αρμοδιων προς τους κατανωλωτες ) 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΩΛΩΤΕΣ

Για να βγάλουμε "καθαρή" την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να αποτελεί μια αιτία για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να αποδράσεις σε πλαγιές, για να πετάξεις το χαρταετό, πολύ εύκολα όμως μπορεί να καταλήξει σε μέρα… αδιαθεσίας, αν δεν προσεχθεί η επιλογή των νηστίσιμων προϊόντων που θα στολίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι μας.

Για να βγάλουμε "καθαρή" την Καθαρά Δευτέρα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) δίνουν συμβουλές σε όλους τους καταναλωτές, υποδεικνύοντας τρόπους για να αποφύγουν τα επιβλαβή προϊόντα.

Τα κυριότερα είδη που καταναλώνονται τις ημέρες αυτές, και ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, συνήθως είναι οστρακοειδή, μαλάκια και μαλακόστρακα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Π.Ε.Κ.Δ.Υ. (κτηνίατροι) καταγράφει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κατατοπίσουν τους καταναλωτές για να καταλήξουν σε σωστές αγορές. Αυτή αναφέρει ότι:

1.Τα οστρακοειδή, όπως είναι τα μύδια, στρείδια, κυδώνια, χτένια, χάβαρα, σωλήνες, όταν τα καταναλώνουμε με το κέλυφος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ζωντανά. Τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι είναι ζωντανά:

Κελύφη κλειστά, που δύσκολα χωρίζουν μεταξύ τους. Όταν έχουν μικρό άνοιγμα και τα πιέσουμε ελαφρά, κλείνουν ερμητικά.

Περιεχόμενο υγρό, ευχάριστο και με οσμή θάλασσας.

Η σάρκα πρέπει να είναι προσκολλημένη γερά στο κέλυφος και να είναι υγρή. Στο τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα, ή ρίχνοντας λίγες σταγόνες λεμόνι, προκαλείται συστολή του σώματος.

Ειδικά για τα μύδια, όταν προσφέρονται με κέλυφος, πρέπει να προέρχονται από καλλιέργειες, να είναι μέσα σε δίχτυ και να έχουν τα στοιχεία του παραγωγού.

Στα αποφλοιωμένα μύδια η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή, συνεκτική, με μυρωδιά θάλασσας, και να είναι μέσα σε διαφανή σακουλάκια τα οποία φέρουν τα στοιχεία του εργαστηρίου αποφλοίωσης, ημερομηνία παραγωγής, τη σφραγίδα κτηνιατρικού ελέγχου και να συντηρούνται πάνω σε πάγο.

2.Τα κεφαλόποδα (μαλάκια), όπως σουπιές, χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα κτλ. μπορούν να πωλούνται νωπά και κατεψυγμένα.

Τα νωπά ελέγχονται καθημερινά στις ιχθυόσκαλες από κτηνιάτρους επιθεωρητές του υπουργείου Γεωργίας, πρέπει να συντηρούνται σε πάγο και ο καταναλωτής να προσέξει το σώμα να είναι υγρό, γυαλιστερό, η σάρκα συμπαγής και ελαστική, τα πλοκάμια και οι βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τα κατεψυγμένα πρέπει πάντοτε να πωλούνται από ψυγείο σε θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου και ποτέ ημιαποψυγμένα. Στη συσκευασία να υπάρχουν τα στοιχεία του παρασκευαστή, ο αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης ΕΟΚ της εγκατάστασης, καθώς και η ημερομηνία κατάψυξης και διατηρησιμότητας.

3.Τα μαλακόστρακα, όπως γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, μπορούν και αυτά να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα.

Τα νωπά, εφόσον είναι ακόμη ζωντανά, αντιδρούν στα ερεθίσματα και κινούν τα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια. Έχουν ευχάριστη οσμή θάλασσας, το κεφάλι είναι ανοιχτόχρωμο και όχι με μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένο, η επιφάνεια του σώματος πρέπει να είναι υγρή.

Οι φρέσκες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα από το χέρι μας, όταν τις πιάνουμε. Για τα κατεψυγμένα ισχύει ό,τι για τα μαλάκια.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Μακεδονίας εστιάζει το ενδιαφέρον του και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους καταναλωτές, ειδικά από εκείνους που πρόκειται να νηστέψουν όλη τη Σαρακοστή.

Αυτά είναι η λαγάνα, ο χαλβάς, οι ελιές, το τουρσί κ.ά.

Για την προστασία των καταναλωτών το ΙΝΚΑ επισημαίνει:

1. Λαγάνα. Πρωταγωνιστικό προϊόν. Η λαγάνα θέλει προσοχή γιατί αν είναι άψητη -και συνήθως είναι, λόγω μεγάλης ζήτησης-, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι

2. Ταραμάς. Προϊόν από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.

3. Χαλβάς. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, με την προσθήκη συνήθως σοκολάτας, κακάο, ξηρών καρπών κτλ. Ασφαλώς προτιμήστε τυποποιημένο και επώνυμο, χωρίς ποσοτικές υπερβολές. Παχαίνει όσο τίποτα άλλο.

4. Ελιές. Εδώ οι μη τυποποιημένες δε φαίνεται να παρουσιάζουν πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμειξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα ελιές.

5. Τουρσιά. Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια. Το τουρσί είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία αναγράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.

6. Χταπόδι. Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχό (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες: ο μοσχός έχει μία σειρά από βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Το φρέσκο χταπόδι έχει ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, για να γίνουν μαλακά και εύπεπτα.

7. Καλαμαράκια. Κυκλοφορούν και "καλαμαράκια-μαϊμούδες", που λέγονται θράψαλα. Το αληθινό καλαμάρι είναι χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγιά του καταλαμβάνουν τα 2/3 του σώματός του, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας διευκρίνισε μια "κακή" συνήθεια των Ελλήνων, όπως είναι η αλλαγή του ποτού κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας. Μάλιστα είπε ότι όταν ξεκινάμε με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως είναι το ούζο, καλό είναι να μην το μπερδεύουμε με άλλο αλκοολούχο ποτό, μπίρα, ρετσίνα ή οτιδήποτε άλλο. "Πρέπει να είμαστε σε νηφάλια κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τα λάθος του απέναντι οδηγού μας, σε περίπτωση που οδηγήσουμε", κατέληξε ο κ. Δρούτσας.