Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καμπιγκ του εοτ στη σκοτινα πιεριας ) 

ΚΑΜΠΙΓΚ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΗ ΣΚΟΤΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Διαχειριστές των… διαχειριστών

Ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα κάμπιγκ της Βόρειας Ελλάδας παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η οποία όρισε διαχειριστή την Χ.Α.Ν και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών. Συνδιαχείριση και ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού ζητά ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου.

Περίπου 600 στρέμματα, πευκόφυτα και παρά θιν' αλός, καταλαμβάνει στην παραλία της Σκοτίνας το κάμπιγκ του ΕΟΤ, του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, που εξυπηρετούσε για χρόνια, με τις καλύτερες κατασκηνωτικές υποδομές, τις ανάγκες χιλιάδων Ελλήνων για φθηνές διακοπές.

Από πέρυσι, το κάμπιγκ άλλαξε χέρια, ρόλο και… όψη. Στην είσοδο μια μεγάλη ταμπέλα φέρει το όνομα "Διεθνές Κέντρο Νεότητας". Στο εσωτερικό, καταστραμμένα μπαγκαλόου, σκουριά και απόβλητα στην άμμο από τα ραγίσματα του βιολογικού καθαρισμού. Ο νέος διαχειριστής του κάμπιγκ φαίνεται πως δεν έδειξε τη δέουσα ευαισθησία για το χώρο.

Ποιος είναι ο νέος διαχειριστής; Σύμφωνα με τον ΕΟΤ, είναι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στην οποία παραχώρησε την χρήση και διαχείριση του κάμπιγκ για 20 χρόνια. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, διαχειριστής είναι το Διεθνές Κέντρο Νεότητας, ένας φορέας που δημιουργήθηκε από δυο φορείς, τη ΧΑΝ - τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών.

Η μεταβίβαση της διαχείρισης από τον ΕΟΤ προς τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το περσινό καλοκαίρι, δεν είχε συναντήσει παρά τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Κατασκηνωτών Κάμπιγκ Βόρειας Ελλάδας. Μετά τη λήξη της σεζόν και αφού είχε ήδη δώσει δείγμα γραφής ο νέος διαχειριστής, οι διαμαρτυρίες πλήθυναν σε τέτοιο βαθμό που ο δήμαρχος της περιοχής, ο δήμαρχος του "καποδιστριακού" δήμου του Ανατολικού Ολύμπου, χαρακτήρισε τις δραστηριότητες του κάμπιγκ "ύποπτες"!

Υπηρέτες τριών αφεντάδων!

Αν ο χαρακτηρισμός "ύποπτες δραστηριότητες" είναι βαρύς και αναπόδεικτος μέχρι στιγμής, το επίθετο "μπερδεμένες" μπορεί κάλλιστα και αποδεδειγμένα να τις χαρακτηρίσει. Ένα χρόνο μετά τη μεταβίβαση της χρήσης του κάμπιγκ, παραμένουν εκεί πέντε υπάλληλοι του ΕΟΤ, υπηρέτες τριών "αφεντάδων"! Ο ΕΟΤ είχε υπολογίσει πως παραχωρώντας το κάμπιγκ στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς παραχωρούσε και τους υπαλλήλους. Και αφού τους άφησε απλήρωτους για αρκετούς μήνες, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως δεν μπορεί να τους "ξεφορτωθεί" μαζί με το κάμπιγκ. Ωστόσο, δεν έχει, όπως δείχνουν τα πράγματα και άλλο αντικείμενο απασχόλησης για αυτούς. Έτσι, οι υπάλληλοί του παραμένουν στο κάμπιγκ, "υπηρετώντας" τη ΧΑΝ και τις προσκοπίνες, αφού αυτοί έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του. Όσο για τους νέους διαχειριστές, δεν έχουν κανένα λόγο να μη δεχτούν τις υπηρεσίες των υπαλλήλων και όχι μόνο. Η ΧΑΝ, με έγγραφό της, ζήτησε πρόσφατα και τις υπηρεσίες του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, αιτούμενη να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των ξεριζωμένων δέντρων, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές πέφτοντας πάνω στις σκεπές των μπαγκαλόου του κάμπιγκ.

Και καταπατήσεις!

Ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου ανταποκρίθηκε τελικά στο έγγραφο της ΧΑΝ και έστειλε συνεργείο να απομακρύνει τα ξεριζωμένα δέντρα. "Θεωρήσαμε επιβεβλημένο να επέμβουμε", λέει ο δήμαρχος Δημήτρης Βράνος, "γιατί εκτιμούμε ότι ο χώρος είναι περιουσία των δημοτών μας".

Το ποιος είναι ιδιοκτήτης αυτής της περιουσίας των 600 στρεμμάτων, πάντως, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο.

Ο ΕΟΤ, από την έρευνα που συνεχίζει ο δήμος, φαίνεται να έχει στην κατοχή του περίπου 250 στρέμματα τα οποία του είχαν παραχωρηθεί το 1976 από το δασαρχείο. Πριν από μερικά χρόνια, επί χούντας, ο ΕΟΤ είχε καταφέρει με απαλλοτριώσεις να γίνει ιδιοκτήτης μερικών ακόμη στρεμμάτων γης, ενώ υπάρχει και μια αγορά από την κοινότητα Σκοτίνας.

Ο ΕΟΤ, τα προηγούμενα χρόνια, δεν τήρησε τη δέσμευσή του να δώσει απασχόληση στους ντόπιους, εξιλεώθηκε ωστόσο ανεβάζοντας το τζίρο των μαγαζιών της περιοχής, καθώς οι κατασκηνωτές του κάμπιγκ αγόραζαν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα από τα γύρω μαγαζιά. Σήμερα, οι ανάγκες τροφοδοσίας του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας εξυπηρετούνται από κέτεριγκ της Θεσσαλονίκης, ξεσηκώνοντας την αγανάκτηση των ντόπιων επιχειρηματιών.

Αλλά, δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των μαγαζιών, που ενοχλεί τους κατοίκους της περιοχής. Όπως λένε, τα παιδιά τους δε μπορούν ούτε καν να παίξουν στην παραλία και τις παιδικές χαρές του κάμπιγκ, αφού επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους αλλοδαπούς -στην πλειοψηφία τους- νέους, που έχουν δικαιώματα στο κάμπιγκ, μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι και ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς παραχώρησε τη διαχείριση στη ΧΑΝ και τις προσκοπίνες, αφού η ίδια, ως πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την κοινότητα.

Τα σχέδια του δήμου

Ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει αμαχητί την τεράστια αυτή έκταση, "για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, για τις οποίες δεν έχει γνώση ο δήμος". Και ετοιμάζεται να κατέβει στην Αθήνα, για να ζητήσει από τη Νέα Γενιά, συνδιαχείριση, σε πρώτη φάση, του κάμπιγκ.

Για το μέλλον έχει άλλα σχέδια καθώς ο χώρος του κάμπιγκ μπορεί να σημάνει και την αρχή της κοινής πορείας των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων. Είναι ένας χώρος "ουδέτερος" -δεν ανήκε σε καμία κοινότητα- και η δημιουργία εκεί ενός εμπορικού, πολιτιστικού και αθλητικού κέντρου, θα σηματοδοτούσε και την απαρχή της κοινής συνείδησης των δημοτών του καποδιστριακού δήμου του Ανατολικού Ολύμπου.

Για την ώρα, προσπαθεί να βγάλει άκρη με το ιδιοκτησιακό, ψάχνοντας στα κιτάπια ενός διαλυμένο ΕΟΤ. Το αν θα μπορέσει και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να διαλύσει τις υποψίες που πλανώνται για τη σημερινή διαχείριση του κάμπιγκ και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και για την επιλογή των συγκεκριμένων φορέων, ίσως το μάθουμε την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση του δημάρχου.