Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φαύλος κύκλος καταγγελιών και αλληλοκατηγοριών ) 

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Φαύλος κύκλος καταγγελιών και αλληλοκατηγοριών

Υπό καθεστώς καταγγελιών και αλληλοκατηγοριών λειτουργεί φέτος το τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μέλη ΔΕΠ του τμήματος καταγγέλλουν τον αναπληρωτή πρόεδρο, Ηλία Θερμό, για: παράνομη αλλαγή του προγράμματος σπουδών, ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων σε επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται αμισθί και γενικότερα εφαρμογή συστήματος που δημιουργεί σχέσεις πατρονίας και ενισχύει τη διαφθορά στο πανεπιστήμιο.

Για το θέμα μάλιστα έχουν ενημερωθεί και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο κ. Θερμός, σε επικοινωνία που είχε η "Μακεδονία" μαζί του, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτουν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα στα όσα του καταλογίζουν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, Ηλίας Θερμός, καταγγέλλεται από μέλη ΔΕΠ, τα οποία αποστέλλουν πολύ συχνά επιστολές τόσο προς την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όσο και προς το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο λέκτορας Νίκος Μαρατζίδης και η επίκουρη καθηγήτρια, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, με έγγραφό τους προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου στις 4 Νοεμβρίου του 1998, αναφέρουν ότι "τον Ιούνιο του '98 και σύμφωνα με το νόμο 2083\92 ψηφίστηκε ομόφωνα, (πλην μιας ψήφου εκπροσώπου φοιτητικής παράταξης) στη γενική συνέλευση του τμήματος το πρόγραμμα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 1998 - 99. Το μήνα Οκτώβριο ο αναπληρωτής πρόεδρος, καθηγητής Ηλίας Θερμός, πρότεινε νέο πρόγραμμα σπουδών το οποίο εισηγήθηκε η υπό αυτόν συγκροτηθείσα επιτροπή προγράμματος σπουδών και η γενική συνέλευση του τμήματος και με πλειοψηφία οκτώ έναντι έξι προχώρησε στην υιοθέτηση νέου προγράμματος αντίθετα με όσα ορίζει ο νόμος και παρά την αρνητική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του πανεπιστημίου. Σε συνέχεια της ανωτέρω μη σύννομης πράξης η γενική συνέλευση προέβηκε σε ανάθεση εντολών διδασκαλίας σε έξι επιστήμονες αμισθί χωρίς καμιά σχέση εργασίας, καθότι κανένας από τους εν λόγω επιστήμονες δεν είναι μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή άλλου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ελληνικού ή ξένου.

"Και αυτό χωρίς, για συγκεκριμένα μαθήματα, να ερωτηθούν πρώτα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας των οποίων τα μέλη ΔΕΠ, λόγω συναφούς αντικειμένου, θα μπορούσαν να αναλάβουν το συγκεκριμένο διδακτικό έργο".

"Να σημειωθεί", προσθέτουν στο έγγραφό τους προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου οι καθηγητές, "ότι η επιλογή έγινε βάσει βιογραφικών τα οποία εμφάνισε ο προεδρεύων της συνέλευσης την ύστατη στιγμή και κατόπιν επίμονων πιέσεων μελών ΔΕΠ να διανείμει αυτά στα μέλη της γενικής συνέλευσης προς διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων. Σας γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία υπήρξε επίσης μη σύννομη καθότι η γενική συνέλευση του τμήματος στο παρελθόν είχε αποφασίσει να δημοσιεύεται στον ημερήσιο Τύπο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων με βάση το προεδρικό διάταγμα 407\1980.

"Ο τρόπος αυτός λειτουργίας του τμήματος θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τη νομιμότητα των διαδικασιών".

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει κατ' αρχήν ως πάγιο αίτημα την πρόσληψη και εκπαιδευτικού ερευνητικού επιστημονικού αλλά και διοικητικού προσωπικού.

Νέα επιστολή καθηγητών στις 5/10/98

Την αλλαγή του προγράμματος σπουδών ενώ το ακαδημαϊκό έτος είχε ήδη ξεκινήσει είχαν καταγγείλει καθηγητές προς τη σύγκλητο του πανεπιστημίου με έγγραφό τους στις 5 Οκτωβρίου του '98. Στο έγγραφο, που υπογράφουν και πάλι η κ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη και ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, αλλά και η Μαγδαληνή Ψαρρού, ο Δημήτρης Κυρκιλής και ο Θεοδόσης Καρβουναράκης αναφέρεται: "Στις 5/6/1998 η γενική συνέλευση του τμήματος ΔΕΟΠΣ υιοθέτησε με την ομόφωνη γνώμη όλων των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών -πλην μίας ψήφου- το νέο πρόγραμμα σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 1998-99 και προέβη σε ανάθεση διδασκαλίας σε όλα τα μέλη ΔΕΠ. Παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα 5/10/1998 δεν έχει αναρτηθεί πρόγραμμα διδασκαλίας και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει έναρξη μαθημάτων. Επίσης, στις δύο γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το μήνα Σεπτέμβριο δεν ελήφθη απόφαση για συμπληρωματική ανάθεση διδασκαλίας. Ήδη διανύουμε τη Β΄ εβδομάδα του χειμερινού εξαμήνου και δεν έχει γίνει σαφές πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Εκφράζουμε στα μέλη της συγκλήτου τη βαθιά μας ανησυχία για τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου λόγω μη συμπλήρωσης των εβδομάδων διδασκαλίας που ο νόμος απαιτεί και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας".

"Λίγο έλειψε να χαθεί ένα εξάμηνο"

Στις 21 Δεκεμβρίου 1998, ο λέκτορας του τμήματος, Νίκος Μαραντζίδης, με νέα επιστολή του προς τα μέλη της γενικής συνέλευσης του τμήματος, την οποία κοινοποίησε και προς την πρυτανεία καταγγέλλει, "η αναιτιολόγητη, παράτυπη και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων εντυπωσιακά πρόχειρη αλλαγή του προγράμματος σπουδών το μήνα Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσλειτουργιών που επηρέασαν ριζικά προς το χειρότερο την ποιότητα των σπουδών στο τμήμα. Μεταξύ αυτών των προβλημάτων που και εγώ προσωπικά είχα επισημάνει ήταν η βιαστική επιλογή συνεργατών που βαπτίστηκαν ''επισκέπτες καθηγητές''. Αυτοί ορίστηκαν να διδάξουν ένα σημαντικό αριθμό μαθημάτων αμισθί χωρίς ουσιαστικά κάποια κριτήρια επιλογής, πέρα από αυτά που σχετίζονται με το ήθος και την ποιότητα αυτών που επιλέγουν. Είχα τότε επιμείνει στη θέση μου ότι θα προέκυπταν σοβαρά προβλήματα στη διδασκαλία των μαθημάτων και πως εγώ προσωπικά δεν θα δεχόμουν να μετατραπεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε ινστιτούτο ταχύρυθμης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

"Δυστυχώς τα γεγονότα με δικαίωσαν πολύ σύντομα. Σε όλα σχεδόν τα έτη προέκυψαν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με αποκορύφωμα όμως τα όσα διαδραματίστηκαν στο 4ο έτος της Πολιτικής Κατεύθυνσης, (7ο εξάμηνο). Στο εξάμηνο αυτό δε διδάχτηκαν καθόλου τα μαθήματα, Συγκριτική Εξωτερική Πολιτική (υπεύθυνος καθηγητής κ. Γεωργόπουλος), Διεθνές Σύστημα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (υπεύθυνος καθηγητής κ. Θερμός). Επίσης, το υποχρεωτικό μάθημα Κυβέρνηση και Πολιτική στη Μέση Ανατολή, που είχε ανατεθεί μετά από εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου στον επίκουρο καθηγητή του Παντείου, κ. Πάτελο, διδάχτηκε μόλις δύο τρεις φορές, αριθμός που απέχει πολύ από αυτό που απαιτεί ο νόμος ώστε να κατοχυρωθεί. Να σημειωθεί ακόμη ότι το μάθημα αυτό βρισκόταν στο εαρινό εξάμηνο και μετά από εισήγηση και πάλι του αναπληρωτή προέδρου μεταφέρθηκε στο χειμερινό με το σκεπτικό ότι τότε μπορούσε ο κ. Πάτελος. Το μάθημα Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική των Βαλκανικών Χωρών, μετά και πάλι από επίμονη προσπάθεια του κ. Θερμού ανατέθηκε στον κ. Τσακίρη, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ και το μάθημα διδάχτηκε χωρίς ποτέ η γενική συνέλευση να λάβει γνώση από άλλον επισκέπτη καθηγητή, ο οποίος στο μεταξύ διδάσκει πάνω από τρία μαθήματα σε αυτό το εξάμηνο αμισθί. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά ότι το μάθημα Θεωρία και Λειτουργία της Δημοκρατίας δεν διδάχτηκε επειδή δεν επιλέχτηκε από τους φοιτητές για τον πολύ απλό λόγο ότι το είχαν ήδη διδαχθεί σε προηγούμενο εξάμηνο, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος των προβλημάτων που προέκυψαν".

Καταγγελίες για αμισθί καθηγητές

Οι καθηγητές του τμήματος ωστόσο καταγγέλλουν τον κ. Θερμό ότι αποβλέποντας ή όχι σε προσωπικά οφέλη ανέθεσε διδασκαλία μαθημάτων σε επιστήμονες, οι οποίοι όμως κατ' αρχήν εργάζονται αμισθί. Η επιλογή τους όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές έγινε χωρίς κανένα κριτήριο. Οι επιστήμονες αυτοί ενώ δεν φαίνονται πουθενά, ενώ δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το τμήμα, εργάζονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και περισσότερο από τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος. Υπάρχει, όπως λένε οι καταγγέλλοντες, "άμισθος διδάσκοντας" που κάνει περισσότερα από τρία μαθήματα το εξάμηνο, τη στιγμή που για τα μέλη ΔΕΠ ο νόμος ορίζει διδασκαλία δύο μαθημάτων.

Οι καθηγητές καταγγέλλουν ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις άμισθων διδασκόντων, τον κ. Νίκα, γαμπρός της καθηγήτριας κ. Δεληβάνη. Ο κ. Θερμός επιχείρησε να τον εκλέξει στη βαθμίδα του λέκτορα τον περασμένο Φεβρουάριο. Απορρίφθηκε με ψήφους 9 έναντι 2. Τώρα είναι εκ νέου υποψήφιος σε άλλη βαθμίδα και σε άλλο αντικείμενο. Μάλιστα "ασκείται πίεση ώστε να εκλεγεί".

Ο διδάσκων Γιάννης Τσακίρης. Ορίστηκε να έρθει να διδάξει αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ενδέχεται και ο ίδιος να αγνοεί το ότι έχει επιλεγεί. Το μάθημα το έκανε τελικά άλλος άμισθος, ο κ. Κουσκουβέλης.

Σε μία άλλη περίπτωση ο διδάσκων είναι ετών 68. Πρόκειται για τον κ. Ιωάννης Καμπανά. Ο νόμος απαγορεύει τη διδασκαλία σε άτομα άνω των 67 ετών. Ο κ. Καμπανάς διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Θερμό.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς ορίστηκε να διδάξει μάθημα αλλά ο ίδιος αρνείται να το κάνει.

Ο κ. Πάτελος, φίλος επίσης του κ. Θερμού, είναι επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο. Ήρθε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία τρεις φορές μόνο. Το μάθημα πιθανόν να χαθεί γιατί ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να διδαχθεί τουλάχιστον εννέα φορές.

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποίησαν ήδη καθηγητές του τμήματος στην πρυτανεία, στη σύγκλητο αλλά και στο υπουργείο Παιδείας.

Οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι "η αλλαγή του προγράμματος σπουδών στο τμήμα έγινε ώστε να κληθούν να διδάξουν κάποιοι "κολλητοί" με τους οποίους ο αναπληρωτής πρόεδρος έχει διαφόρων ειδών σχέσεις.

Όταν ο κ. Νίκος Μαραντζίδης προσλήφθηκε την πρώτη φορά με σύμβαση ο συγκεκριμένος καθηγητής κ. Θερμός του ζήτησε να παρέμβει στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ώστε να του εγκριθεί πρόγραμμα 32 εκατομμυρίων δραχμών. Επρόκειτο για μια πρόταση έρευνας - μελέτης με τίτλο "Η φυσιογνωμία και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, παρόν και προοπτικές". Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ο κ. Θερμός ασκούσε έμμεσο εκβιασμό γιατί εν όψει της επικείμενης εκλογής του η οποιαδήποτε άρνηση θα είχε συνέπειες.

"Το σύστημα αυτό δημιουργεί σχέσεις πατρονίας και ενισχύει τη διαφθορά στο πανεπιστήμιο", καταγγέλλουν.

Η πρώτη αντίδραση του κ. Θερμού

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος ΔΕΟΠΣ, Ηλίας Θερμός, με τον οποίο επικοινώνησε χθες η "Μακεδονία", υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι "κυρίαρχος δεν είναι ο πρόεδρος σε ένα τμήμα, είναι η συνέλευση του τμήματος" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "ο πρόεδρος δεν διορίζει κανέναν. Η συνέλευση, ακόμη και για να αναθέσουμε ένα μάθημα σε κάποιον, να διορθώσουμε ένα βαθμό, το κάνει η συνέλευση αυτό. Και οι άλλες πλειοψηφίες στο τμήμα είναι άβουλες; Δηλαδή όταν κάποιος διαφωνεί με τη γενική συνέλευση του τμήματος, φταίει ο πρόεδρος; ". Παράλληλα τόνισε ότι όλους, όσοι σήμερα τον καταγγέλλουν, κάποτε τους στήριξε, με αξιοκρατικούς όρους. "Πάντα αξιοκρατικά εκλέχθηκαν οι καλύτεροι", επεσήμανε ο κ. Θερμός και ανέφερε πως όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν το αβάσιμο των καταγγελιών θα τα παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν.