Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( νέο φάρμακο χτυπά τον καρκίνο του ήπατος ) 

Νέο φάρμακο χτυπά τον καρκίνο του ήπατος

Νέο φάρμακο που βασίζεται σε χημική ουσία, η οποία βρίσκεται στο λάχανο και το μπρόκολο μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του καρκίνου του ήπατος, όμως μόνο όταν η νόσος έχει προκληθεί από μολυσμένα τρόφιμα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Το πειραματικό φάρμακο, με την ονομασία "oltipraz", που δοκιμάζεται επίσης κατά ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου, έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά τις δοκιμές του σε άτομα που κατανάλωσαν μολυσμένα τρόφιμα με αφλατοξίνη. Πρόκειται για ένα μύκητα που μολύνει τα τρόφιμα και προκαλεί καρκίνο του ήπατος.

Μάλιστα, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το φάρμακο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός περιορίζει τη δράση του μύκητα, κάνοντάς τη λιγότερο βλαπτική.

Ο Τόμας Κένσλερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του, έπειτα από πειράματα που έκαναν στην Κίνα, τόνισαν ότι το "oltipraz" ενισχύει την παραγωγή ορισμένων ενζύμων που αποβάλλουν την αφλατοξίνη.

Το φάρμακο παρασκευάστηκε αρχικά για τη σχιστοσωμίαση. Καθώς όμως εμπεριέχει συστατικά που συναντώνται σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο, γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση.

Η ομάδα του Kένσλερ εξέτασε 233 άτομα, από την περιοχή Κιντόγκ, στην Κίνα. Σε ορισμένα άτομα χορηγήθηκε το φάρμακο σε υψηλή ή χαμηλή δόση ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ σε άλλους ασθενής έδωσαν ψευδοφάρμακο.

Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, ο Κένσερ βρήκε ότι η υψηλή δόση του φαρμάκου μείωσε τα επίπεδα της αφλατοξίνης κατά 51%, από τον πρώτο κιόλας μήνα της χορήγησής του. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι δοκιμές, για να υπολογιστούν τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος, διότι αποτελεί την καθοριστική αιτία θανάτου, που σκοτώνει 400.000 άτομα κάθε χρόνο, στην Κίνα.

Εξάλλου, ανακαλύφθηκε ότι μία πρωτεΐνη, που βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον καρκίνο προσφέρει πολλά στοιχεία στη διαδικασία γήρανσης, τονίζεται σε άρθρο της επιθεώρησης "New Scientist".

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο παράγοντας νέκρωσης των όγκων (TNF) είναι μια πρωτεΐνη που θέτει σε λειτουργία τη διαδικασία της απόπτωσης, δηλαδή τον προγραμματισμένο θάνατο ενός ελαττωματικού ή μεταλλαγμένου κυττάρου, ενώ αποδυναμώνει επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου όσο περνούν τα χρόνια.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβιγκ, με επικεφαλής τον ανοσιολόγο Σουντχίρ Γκούπτα ανακάλυψαν ότι όσο το σώμα γερνάει, τα προστατευτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γίνονται υπερευαίσθητα σε αυτήν την πρωτεΐνη και καταστρέφονται.

Η ομάδα του δρ. Γκούπτα εξέτασε τα επίπεδα των ανοσοποιητικών κυττάρων CD4 και CD8 σε δείγματα αίματος νεαρών φοιτητών και συνταξιούχων καθηγητών. Το 26% των κυττάρων CD8 των φοιτητών μπήκαν στη διαδικασία απόπτωσης όταν ήρθαν σε επαφή με την TNF, ενώ στους ηλικιωμένους το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 40%. Τα ίδια ποσοστά απόπτωσης παρατηρήθηκαν και στα κύτταρα CD4.

Σύμφωνα με το δρ. Γκούπτα, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί με τα κατάλληλα φάρμακα μπορεί να αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής τον ηλικιωμένων, αλλά και η ποιότητα της ζωής τους.