Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε οικονομικό κραχ οδηγείται όλο το φάσμα των επαγγελματιών που ασχολούνται με την πτηνοτροφεία, εξαιτίας του πανικού των καταναλωτών για τη γρίπη των πτηνών.

Σε πλήρη οικονομική καταστροφή οδηγούνται οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την παραγωγή και τη διάθεση πουλερικών, καθώς τους τελευταίους πέντε μήνες η πτώση στις πωλήσεις αγγίζει το 80%.

Η εμφάνιση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε άγριους κύκνους και πάπιες σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και το θετικό δείγμα σε πτηνό σε μονάδα στη Γαλλία, κάνουν τους καταναλωτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, αν όχι εντελώς αρνητικούς στην αγορά κοτόπουλου.

Την ήδη μειωμένη διάθεση προϊόντων για τους παραγωγούς και τους κρεοπώλες επιδεινώνει και η επερχόμενη νηστεία της Σαρακοστής, κατά την οποία παραδοσιακά οι πωλήσεις παρουσιάζουν πτώση.

"Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επιχειρήσεις που απασχολούν έως και χίλια άτομα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Οι απώλειες είναι τεράστιες, καθώς πετιούνται κατά μέσο όρο 8.000.000 κοτόπουλα το μήνα. Εάν υπολογίσετε πόσους μήνες συντηρείται το θέμα, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή", επισημαίνει ο διευθυντής του Συνδέσμου Κτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Σπύρος Νόνικας.

Παράλληλα τονίζει ότι "το καταναλωτικό κοινό πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά προσβάλλει εδώ και χρόνια τα πτηνά, κυρίως τα ελευθέρας βοσκής. Πάντως μία χαρακτηριστική πτυχή του προβλήματος είναι και η αδυναμία της εκκλησίας να προσφέρει τα αδιάθετα στην ελληνική αγορά κοτόπουλα σε χώρες του τρίτου κόσμου, καθώς οι τελευταίες αρνούνται τη βοήθεια εξαιτίας του φόβου για τη νόσο".

Φαινόμενο "ντόμινο"

Ο φόβος των καταναλωτών για τα κοτόπουλα προκάλεσε μία χιονοστιβάδα επιπτώσεων σε πολλούς επαγγελματίες. Από τους αγρότες που προμηθεύουν ζωοτροφές στις μονάδες έως τους εστιάτορες, η νόσος των πτηνών δημιούργησε οικονομικό αδιέξοδο.

"Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλήττει πολλές επαγγελματικές ομάδες. Υπολογίστε ότι η παραγωγή ζωοτροφής εμφανίζεται μειωμένη κατά περίπου 800 τόνους, ενώ και στα κρεοπωλεία η πτώση στην πώληση πουλερικών αγγίζει το 80%-90%", τόνισε στη "Μ" ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Γιώργος Καλοχριστιανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η υγεία των καταναλωτών δεν κινδυνεύει εάν το κοτόπουλο μαγειρευτεί στους 70 βαθμούς για τουλάχιστον οχτώ λεπτά".

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων επισημαίνει και ο κ. Πέτρος Σαραμούρτσης, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ο οποίος απασχολεί πάνω από 70 εργαζόμενους στην επιχείρησή του.

"Η πολιτεία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη.

Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς κάποιες χώρες θα ήταν ευεργετική, καθώς η πτώση αγγίζει πλέον το 70% και δυστυχώς συμπαρασύρει και άλλους επαγγελματίες", αναφέρει ο κ. Σαραμούρτσης.

Δεν υπάρχει κίνδυνος

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Κοπτόπουλος, αναφορικά με την κατανάλωση κοτόπουλων στη χώρα μας.

Εξηγεί ότι για τον εντοπισμό του θετικού δείγματος της γρίπης των πτηνών σε κοτόπουλο πτηνοτροφικής μονάδας στη Γαλλία είναι πιθανό να ευθύνεται ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της μονάδας, ο οποίος δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών από μύγες και ποντίκια, τόνισε ότι "εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε γεμίσει όλος ο κόσμος με θετικά κρούσματα".

H διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εντόπισε και περισυνέλεξε χθες έναν νεκρό κύκνο από την Επανομή και δύο νεκρές πάπιες από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και από τον Εύοσμο. Τα τρία δείγματα εστάλησαν για εξετάσεις στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στη Θεσσαλονίκη.