Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αιρεται ο μεσαιωνας στο διδυμοτειχο ) 

ΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Στο βυζαντινό κάστρο του Διδυμότειχου ζουν εδώ και χρόνια 52 οικογένειες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι. Οι κάτοικοι της περιοχής τούς αποκαλούν "τρωγλοδύτες".

Ζούσαν σε τρώγλες,μεταφέρονται σε λυόμενα

Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, οι φορείς της περιοχής έπεισαν τους αρμόδιους να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα στέγασης 52 οικογενειών, οι οποίες ζούσαν μέσα στο κάστρο υπό άθλιες συνθήκες

Το δρόμο της επίλυσης φαίνεται να παίρνει το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των "τρωγλοδυτών", των ανθρώπων που επί δεκαετίες ζουν σε πρωτόγονη κατάσταση στο κάστρο "Καλέ" του Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο ακριτικός δήμος χρηματοδοτείται σε πρώτη φάση με το ποσό των 200 εκατ. δρχ. με σκοπό να μεριμνήσει για τη στέγαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των "τρωγλοδυτών".

Το πρόγραμμα στέγασης αφορά συνολικά 52 οικογένειες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους, οι οποίοι ζουν υπό άθλιες συνθήκες μέσα και κάτω από τα τείχη του βυζαντινού κάστρου στο Διδυμότειχο.

Η προσπάθεια για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων άρχισε εδώ και αρκετά χρόνια. Το 1996 μάλιστα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και ο δήμος Διδυμοτείχου είχαν υποβάλει το 1996 στην ΕΕ, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος URBAN, ολοκληρωμένη πρόταση για τη στεγαστική αποκατάσταση των "τρωγλοδυτών", την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη, αλλά και την αισθητική ανάπλαση της περιοχής.

Παρ' όλη τη θετική βαθμολόγηση, η πρόταση δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα URBAN, επειδή δεν έτυχε της ανάλογης υποστήριξης από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης η πόλη δεν τηρούσε την προϋπόθεση ο πληθυσμός της να υπερβαίνει τους 40.000 κατοίκους. Έκτοτε οι προσπάθειες συνεχίστηκαν προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης.

Χθες ο πρόεδρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, Γιάννης Νικολαΐδης, ανακοίνωσε με ικανοποίηση ότι υπογράφηκε η σχετική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία χρηματοδοτείται ο δήμος Διδυμοτείχου με 200 εκατ. δρχ., ώστε να ξεκινήσει η παρέμβαση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των "τρωγλοδυτών".

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε θερμά και δημόσια τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος υπέγραψε, πριν από την παραίτησή του, τη σχετική απόφαση, καθώς και τον υφυπουργό Γιώργο Φλωρίδη για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που επέδειξε ώστε να βρει λύση αυτό το χρόνιο πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ευάγγελος Παπατσαρούχας, χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ως δικαίωση των αγωγών που έχει αρχίσει από το 1991, όταν πρωτοεξελέγη.

Αρχικά σε λυόμενα

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι "άνθρωποι των σπηλαίων" θα εγκατασταθούν προσωρινά σε λυόμενα σπίτια, σε οικοπεδική έκταση 13 στρεμμάτων, πίσω από το γήπεδο της πόλης. Τα λυόμενα μεταφέρονται εδώ και δύο χρόνια από την Παλαγία Αλεξανδρούπολης, όπου είχαν εγκατασταθεί οι ομογενείς Ελληνοπόντιοι. Η μετεγκατάσταση θα αρχίσει το αμέσως προσεχές διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δήμαρχο Διδυμοτείχου, οι 52 οικογένειες πρόκειται να μεταστεγαστούν σε κανονικά σπίτια με την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος ύψους 750 εκατ. δρχ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι "τρωγλοδύτες" έχουν ήδη υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται να εγκαταλείψουν το χώρο κάτω από τα τείχη του βυζαντινού κάστρου στον "Καλέ" Διδυμοτείχου και να στεγαστούν στα λυόμενα. Επομένως αυτό που απομένει είναι να αρχίσει παράλληλα η αισθητική ανάπλαση της περιοχής, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί και το ιστορικό μνημείο.