Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πρώτο βήμα για κορώνεια :: 3/1/2006 20:35:24) 

Εγκρίθηκε το master plan που προβλέπει έργα 200 εκατ. ευρώ για να σωθεί η λίμνη

Πρώτο βήμα για Κορώνεια

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωση το master plan για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης περιμένει τώρα το επίσημο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών.

Η έγκριση έφτασε αρχικά στο επιτελείο των ειδικών συμβούλων του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη στις 19 Δεκεμβρίου, δικαιώνοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν, για να διορθώσουν το master plan, ώστε να μη χαθούν τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί εδώ και χρόνια από το Ταμείο Συνοχής. Η κατάθεση του νέου σχεδίου για τη διάσωση της λίμνης είχε κατατεθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

«Παρά τις καθυστερήσεις διαφόρων υπουργείων, εμείς τα καταφέραμε και σημασία έχει η τελική έκβαση με την έγκριση του master plan από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε στη «Μ» ο κ. Ψωμιάδης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι εξασφαλισμένο. Συγκεκριμένα, από το Ταμείο Συνοχής θα δοθούν 69 εκατομμύρια ευρώ. Άλλα 96 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από διάφορα αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ απο προγράμματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν 63 εκατομμύρια ευρώ.

Ποια έργα θα γίνουν

Σύμφωνα με το master plan που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη της νομαρχιακής επιχείρησης (ΝΕΘ Α.Ε.), η λίμνη θα βαθύνει κατά μισό μέτρο, θα δημιουργηθεί ανάχωμα στη δυτική πλευρά της Κορώνειας, το οποίο θα έχει μήκος 6.200 μέτρων και ύψος 1 μ. Ακόμη προβλέπεται η ανακύκλωση των νερών της λίμνης μέσω μιας ενωτικής τάφρου που υπάρχει με τη λίμνη Βόλβη.

Όπως αναφέρεται στο master plan, θα γίνει «εκβάθυνση της λίμνης κατά 0,5 μ. με βυθοκόρηση πυθμένα και παράλληλη ανύψωση στάθμης κατά 0,5 μ. και διαμόρφωση υγροτόπου με τη βοήθεια χαμηλού αναχώματος στη δυτική πλευρά της λίμνης κατά την ισοϋψή των 71,5 μ. Ο υγρότοπος θα δημιουργηθεί μεταξύ των ισοϋψών 71,5 και 73,5 στα δυτικά της λίμνης και θα καταλαμβάνει έκταση 3.760 στρεμμάτων. Ο πυθμένας θα βυθοκορηθεί σε δύο γειτονικές θέσεις, συνολικής έκταση 870 στρεμμάτων, καθώς και για τη δημιουργία οδών επικοινωνίας μεταξύ των θέσεων αυτών».

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αλλαγή του τρόπου άρδευσης, καθώς σήμερα λειτουργούν στην περιοχή περισσότερες από 2.000 γεωτρήσεις, ενώ άλλες τόσες υπολογίζονται οι παράνομες.

Αποκατάσταση σε 10 χρόνια

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα έργα που θα γίνουν και τα μέτρα ορεινής υδρονομίας σε δέκα χρόνια θα αποκατασταθεί πλήρως ο υδροφορέας και θα εξασφαλιστεί η επιφανειακή ροή τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υδάτων προς τη λίμνη κάθε χρόνο.

Ακόμη έχει υπολογιστεί ότι με διαχειριστικές παρεμβάσεις διάθεσης του 25% των πλημμυρικών παροχών των δύο χειμάρρων, του Σχολαρίου και των Λαγκαδικίων, προς την Κορώνεια μέσα σε 6-7 χρόνια θα επιτευχθεί η ανύψωση της λίμνης στο επιθυμητό επίπεδο (ισοϋψή 72 μέτρα).

Το νέο σχέδιο διάσωσης της λίμνης Κορώνειας χαράχθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλο το σύστημα απορροής της περιοχής, τους τροφοδότες ποταμούς, την ενωτική τάφρο μεταξύ Κορώνειας και Βόλβης, τον Ρήχιο ποταμό καθώς και τον Στρυμονικό κόλπο.