Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μαθήματα πομακικής στην ξάνθη :: 2/1/2006 19:05:57) 

Μαθήματα πομακικής στην Ξάνθη

Μία από τις λιγότερο ομιλούσες γλώσσες της Ευρώπης, την πομακική, διδάσκονται για τρίτη συνεχή χρονιά μαθητές, άτομα διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών ομάδων και επαγγελμάτων στην Ξάνθη. Τα μαθήματα γίνονται σε ένα όμορφο αρχοντικό κτίριο της παλιάς πόλης, στην οδό Αντίκα 14.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), που έχει στόχο να γνωρίσουν οι πολίτες της Ξάνθης τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Πομάκων, των ορεσίβιων κατοίκων της Ροδόπης. Δύο ώρες την εβδομάδα, μέχρι το Μάιο που θα διαρκέσουν τα μαθήματα, οι διδασκόμενοι θα γνωρίσουν μία γλώσσα που μιλιέται σήμερα από περίπου 35.000-40.000 ανθρώπους στην Ελλάδα και περισσότερους από 200.000 στη Βουλγαρία, καθώς και από μεγάλο αριθμό ατόμων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου, καθηγητή Νίκο Κόκκα, πρόκειται για διάλεκτο, που έχει ενσωματώσει γλωσσικά στοιχεία τόσο από τις σλαβικές γλώσσες όσο και από την τουρκική και την ελληνική και "αποτελεί γέφυρα κατανόησης των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων οι οποίες συντελέστηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων τους τελευταίους αιώνες". Μία γέφυρα κατανόησης που τείνει να λησμονηθεί λόγω της παρέλευσης του χρόνου αλλά και των τουρκικών παρεμβάσεων.

Εκπαιδευτικό υλικό

Για πρώτη φορά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ως εκπαιδευτικό υλικό τρεις τόμους. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκα ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει 25 μαθήματα, ο δεύτερος περιέχει ένα ανθολόγιο αυθεντικών λαογραφικών κειμένων με παραμύθια, τραγούδια, παροιμίες από την καθημερινότητα των Πομάκων και ο τρίτος είναι ένα βασικό λεξικό (πομακο-ελληνικό και ελληνο-πομακικό). "Στη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού καταβλήθηκε η προσπάθεια για πρώτη φορά να δοθεί μία ζωντανή έκφραση της πομακικής, όπως μιλιέται σήμερα στη Θράκη", δηλώνει ο κ. Κόκκας και προσθέτει ότι στα κείμενα των μαθημάτων ακολουθήθηκε το ιδίωμα της πομακικής της περιοχής Μύκης-Σμίνθης του νομού Ξάνθης, όπου οι κάτοικοι ακόμη και σήμερα τη μιλούν.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ εκτός από τα μαθήματα γλώσσας θα διοργανώνονται αφιερώματα σε επιμέρους θέματα με τη μορφή ειδικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, συζητήσεις, ομιλίες, προβολές, επισκέψεις, πεζοπορικές διαδρομές, με στόχο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τους Πομάκους και το καθημερινό περιβάλλον τους.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ