Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Φιλοξενεί 209 μαθητές που προέρχονται από δέκα διαφορετικές χώρες. Αισίως συμπληρώνει φέτος 85 χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν αρμονικά, αρκεί να το θέλουν.

Ο λόγος για το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο των Σαπών στη Ροδόπη, η ιστορία του οποίου αρχίζει λίγο μετά την απελευθέρωση της Θράκης το 1920. Πριν χτιστούν οι εγκαταστάσεις στις οποίες λειτουργεί μέχρι σήμερα (έτος κατασκευής 1926), είχε στεγαστεί σε ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων ως "Μεικτόν Δημοτικόν Σχολείον Σαππών". Στην ουσία επρόκειτο για αποθήκες ή εγκαταλειμμένες οικίες, οι οποίες επισκευάστηκαν, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σχολείου. Όπως θυμούνται παλιοί μαθητές του, μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Λιπορδέζη και ο κ. Κώστας Ζαμπογιάννης, η δεινή οικονομική κατάσταση των κατοίκων εμπόδιζε τους γονείς να στείλουν στο σχολείο τα παιδιά τους θεωρώντας πως η μόρφωση ήταν πολυτέλεια.

"Πολλά παιδιά πήγαιναν στο σχολείο χωρίς παπούτσια και ήταν νηστικά", θυμάτων ο κ. Λιπορδέζης, 90 ετών σήμερα, συμπληρώνοντας πως τα πρώτα χρόνια μαζί με τους Έλληνες μαθητές στο σχολείο πήγαιναν και τα παιδιά των Βουλγάρων.

Όπως θυμάται, "ο Λεόντιος Κεφάλας, που ήταν από τους πρώτους δασκάλους του σχολείου, ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής".

Ο εμφύλιος

Σύμφωνα με τον νυν διευθυντή Γιώργο Κεραμυδά, το σχολείο λειτούργησε και υπό τη βουλγαρική κατοχή μεταξύ 1940-1945. Όλα τα μαθήματα γίνονταν στα βουλγαρικά από Βούλγαρους δασκάλους. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε τόσο που κρίθηκε κριθεί απαραίτητη η κατασκευή δύο επιπλέον αιθουσών, οι οποίες λειτουργούν ακόμη και σήμερα. "Στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες μέσα στις τάξεις κάναμε το μάθημά μας", γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του "Ο πετροπόλεμος στις Σάπες" ο τότε μαθητής δημοτικού Όμηρος Μαυρίδης.

Μετανάστες μαθητές

Το 1991 έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο σχολείο μαθητής από την πρώην Σοβιετική Ένωση και το 1993 το σχολείο μετρούσε ήδη περίπου 80 μαθητές που δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα.

Τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο των Σαπών λειτουργεί με 16 τμήματα και 209 μαθητές. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου, "το λυπηρό είναι ότι έφυγαν από τον τόπο μας αρκετές οικογένειες ντόπιων κατοίκων. Αντίθετα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών που γράφονται από τα γειτονικά σχολεία της περιοχής μας".

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ