Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( οταν συναντωνται διας και αφροδιτη μπροστα στα ματια μας ) 

ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

Έναστρη αρμονία γοήτευσε τους Θεσσαλονικείς

Στιγμιότυπο από ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό της Θεσσαλονίκης στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ.

Στην Αφροδίτη το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πολύ έντονο- Ο Δίας εκπέμπει ακτινοβολία που προέρχεται από τα ραδιενεργά του πετρώματα

H συνάντηση των δύο πιο λαμπρών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος ήταν η αφορμή για να κατακλυστεί κυριολεκτικά το Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ από Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας. "Η προσέλευση αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι συγκινητικά. Μας παίρνουν τηλέφωνο από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μας ρωτούν πληροφορίες για τους πλανήτες που φαίνονται στον ουρανό. Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να κοιτούν συχνότερα ψηλά στον ουρανό, όχι πάντα για να πάρουν απαντήσεις, αλλά για να μοιραστούν λίγη από την ομορφιά του σύμπαντος", λέει ο καθηγητής Αστρονομίας Σταύρος Αυγολούπης.

Η λαμπρή Αφροδίτη, το πιο κοντινό, γι' αυτό και πιο φωτεινό σε μας αστέρι, είναι σε μάζα λίγο μικρότερη από τη Γη, γι' αυτό και αποκαλείται "δίδυμη αδελφή" της. Η Αφροδίτη απέχει μόλις 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και η θερμοκρασία στην επιφάνειά της ξεπερνά τους 450 βαθμούς.

Κανένα διαστημόπλοιο δεν κατάφερε ποτέ να παραμείνει παραπάνω από δύο ώρες στην καυτή επιφάνεια του πλανήτη, που λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας λιώνει κάθε μέταλλο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέποντας την Αφροδίτη να λάμπει στον ουρανό προβλέπουν ότι το αντίστοιχο φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη θα έχει κάποτε ανάλογες επιπτώσεις.

Ο γιγάντιος σε μάζα πλανήτης Δίας απέχει 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και έχει μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του -100 βαθμούς. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Σταύρος Αυγολούπης, ο Δίας εκπέμπει 2,5 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία από αυτή που προσπίπτει επάνω του από τον Ήλιο, κυρίως λόγω της ραδιενέργειας που εκπέμπουν τα πετρώματά του. Όσοι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να δουν το Δία μέσα από το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας του ΑΠΘ παρατήρησαν μια μεγάλη ερυθρά κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. "Πρόκειται για έναν τεράστιο τυφώνα σε έκταση ίσο με την επιφάνεια της Γης, που διαρκεί 340 χρόνια. Ο τυφώνας προκαλείται από τη γρήγορη περιστροφή του Δία γύρω από τον άξονά του. Παρά το μεγάλο του όγκο, ο Δίας χρειάζεται μόνο δέκα ώρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του, ενώ αντίθετα στην Αφροδίτη η… μέρα διαρκεί 243 γήινες ημέρες, τόσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται αυτός ο πλανήτης για να περιστραφεί γύρω από τον άξονά του.

Η συνάντηση του Δία και της Αφροδίτης θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η απόστασή τους ήταν η κοντινότερη δυνατή. Κάθε μέρα οι πλανήτες θα απομακρύνονται μεταξύ τους μία μοίρα, όσο δηλαδή το πάχος του δείκτη μας. Ο Δίας τις επόμενες ημέρες θα περάσει μπροστά από την Αφροδίτη και θα δύει πριν από αυτήν. Όσοι δεν προλάβουν να τον δουν μπορούν να συνεχίσουν να κοιτούν ψηλά. Αυτό, υποστηρίζουν οι αστρονόμοι του ΑΠΘ, είναι το σημαντικότερο: Να κοιτούμε ψηλά για να γοητευόμαστε από την έναστρη αρμονία…

Στελίνα Μαργαριτίδου