Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( η αληθεια για το αντισυλληπτικο χαπι ) 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ

Σίγουρη προστασία, πολλά οφέλη

Αν και τα ποσοστά επιτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί ένα σίγουρο τρόπο προστασίας τόσο από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όσο και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ το ποσοστό αποτυχίας του φτάνει το 0.2%.

Η δράση και οι θετικές του επιπτώσεις

Περιέχει δύο θηλυκές ορμόνες, για την ακρίβεια συνθετικά παράγωγα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Δρα βασικά αναστέλλοντας την ωοθυλακιορρηξία, την απελευθέρωση δηλαδή του ωαρίου. "Παράλληλα, επηρεάζει ανάλογα και τη λειτουργικότητα των σαλπίγγων, του ενδομητρίου, της μήτρας και της τραχηλικής βλέννας. Πρόκειται για σίγουρη αντισύλληψη, κατά την οποία η γονιμότητα αποκαθίσταται και πάλι ακόμα και μετά τη μακροχρόνια λήψη του", υπογράμμισε ο μαιευτήρας και χειρουργός γυναικολόγος, Θεοχάρης Α. Ταντανάσης

Τα τελευταία χρόνια το αντισυλληπτικό χάπι περιέχει 3-4 φορές λιγότερα οιστρογόνα και περίπου 10 φορές λιγότερη δόση παραγώγων προγεστερόνης από ό,τι στο παρελθόν. Πολλαπλά είναι και τα οφέλη από αυτού του είδους την αντισύλληψη, διότι επιδρά ευνοϊκά στη δυσμηνόρροια, ελαττώνει την απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, προφυλάσσει από την αναιμία, προστατεύει από την εξωμήτρια κύηση και τις πυελικές φλεγμονές. Συγχρόνως όμως προστατεύει και από την ανάπτυξη καλοηθών παθήσεων του μαστού και επιφέρει ελάττωση του μεγέθους κυστών των ωοθηκών.

Τελικά είναι επικίνδυνο ή όχι

Πολλές γυναίκες ωστόσο, φοβούνται ότι με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών θα αυξηθεί το βάρος τους, σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο κ. Ταντανάσης εξήγησε "ακόμα και μετά πολύμηνη λήψη του χαπιού, στο μεγαλύτερο αριθμό των γυναικών οι αυξομειώσεις βάρους δεν υπερβαίνουν τα 1-2 κιλά".

Εκείνο όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι το χάπι ελαττώνει κατά 50% τον καρκίνο του ενδομητρίου της μήτρας και κατά 40% τον καρκίνο της ωοθήκης. Ως προς τον καρκίνο του μαστού τα συνολικά ποσοστά δεν αλλάζουν προς καμία κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη αναφορά για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε χρήστριες ηλικίας κάτω των 35 χρόνων, με διάρκεια λήψης πάνω από 4 χρόνια. Στην κατηγορία αυτή, ο καρκίνος του μαστού είναι ένα μια σπάνια νόσος που δεν ξεπερνάει το ποσοστό 2/1.000, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο αν συγκριθεί με το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού των γυναικών, που φτάνει το 1 στις 12 γυναίκες. Στις μελέτες αυτές αναφέρεται επίσης ότι μετά τα 45 χρόνια στις χρήστριες αντισυλληπτικών μειώνεται το ποσοστό καρκίνου του μαστού, καθώς επίσης και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή ο καρκίνος του ήπατος.

Ευθύνονται για τις θρομβώσεις;

Τα νεότερα αντισυλληπτικά έχουν ενοχοποιηθεί ακόμα και για αύξηση των φλεβικών θρομβώσεων. Στοιχεία ωστόσο αποδεικνύουν ότι κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης σε γυναίκες που δεν παίρνουν χάπια είναι 3 στις 100.000, σε γυναίκες που καπνίζουν 15 στις 100.000, σε χρήστριες αντισυλληπτικών προηγούμενης γενιάς 8 στις 100.000, σε χρήστριες αντισυλληπτικών νεότερης γενιάς σε 17 στον ίδιο αριθμό δείγματος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε 60 στις 100.000.

Σε ό,τι αφορά στον τράχηλο της μήτρας αναφέρεται ελαφρά αύξηση των αλλοιώσεων του τραχήλου καθώς και του καρκίνου στις χρήστριες αντισυλληπτικών. "Κάτι τέτοιο συνδέεται περισσότερο με την αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας", τόνισε ο γυναικολόγος.

Το χάπι μπορεί να δοθεί στη γυναίκα λίγο πριν ή με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το όριο ηλικίας γυναικών που μπορούν να παίρνουν το χάπι είναι περίπου τα 40 χρόνια. Ενώ η γυναίκες που καπνίζουν πολύ δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα μετά τα 30 τους χρόνια.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΙΜΤΣΙΟΥΔΑ