Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( απορρίπτουν κάθε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς :: 27/1/2006 22:51:05) 

Κόμματα της Αριστεράς

Απορρίπτουν κάθε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς

Σε σχέση με το παρελθόν, η Αριστερά έχει μείνει σε αυτή τη φάση μόνη της να υπερασπίζεται το "μονοπώλιο" των κρατικών πανεπιστημίων

Κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη συζήτηση το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματοποίηση της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ελληνική Αριστερά, ήδη από το πρώτο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε και διατηρεί μία αμετακίνητη θέση στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπερασπιζόμενη -όπως θα κάνει και τώρα- σθεναρά τον αποκλειστικά δημόσιο και κρατικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όποτε το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έμπαινε στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, τελευταία φορά την τριετία της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι δυνάμεις της Αριστεράς μιλούσαν για αιτία πολέμου, για μια "βαθιά ταξική επιλογή, που θα έπρεπε να απαντηθεί από το λαϊκό κίνημα".

Σε σχέση με το παρελθόν, όμως, η Αριστερά σε αυτή τη φάση έχει μείνει μόνη της να υπερασπίζεται το "μονοπώλιο" των κρατικών πανεπιστημίων, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει διαφοροποιήσει τη στάση του μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Γι' αυτό σήμερα, ΚΚΕ και ΣΥΝ δεν βάλλουν μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά ασκούν για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων πολύ σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτηρίζουν υπεύθυνη για τη στροφή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας όσον αφορά το χαρακτήρα της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πεδίο των προτάσεων, ΚΚΕ και ΣΥΝ δείχνουν να ταυτίζονται, διεκδικούν το ιστορικό αίτημα για το 15% για την παιδεία, ζητούν την επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών στη βάση της ελεύθερης με γνωστικές προϋποθέσεις πρόσβασης. Διαφωνούν όμως στην ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας: Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση του 2001 μισάνοιξε την πόρτα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και φέρνει το παράδειγμα της ίδρυσης της Ακαδημίας της Εργασίας της ΓΣΕΕ, αντίθετα ο ΣΥΝ, που υποδέχθηκε ουδέτερα την ίδρυση της Ακαδημίας της Εργασίας, δεν έχει εναντιωθεί με σαφήνεια στο θέμα της ίδρυσης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών και ελεγχόμενων από κοινωνικούς φορείς. Συμφωνούν όμως ότι ήδη σήμερα ο χαρακτήρας των δημόσιων ΑΕΙ πλήττεται από την υποχρηματοδότηση, τη συνεργασία με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και από προτάσεις όπως αυτή για την καθιέρωση μάνατζερ και ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους.

Για το τι μέλλει γενέσθαι εάν το νέο Σύνταγμα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ΚΚΕ και ΣΥΝ εκτιμούν ότι κερδισμένα θα βγουν τα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και χαμένα τα δημόσια ΑΕΙ που, υπό το βάρος μίας ακόμα περισσότερο εντεινόμενης υποχρηματοδότησης, θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν περισσότερο ως επιχειρήσεις και λιγότερο ως εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ