Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-γνώμη

( "ιδού τα οφέλη από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια" :: 27/1/2006 23:37:40) 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

"Ιδού τα οφέλη από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια"

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα. Στα εκπαιδευτικά, επιστημονικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα που θα φέρει η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων αναφέρεται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα και στον τομέα της εκπαίδευσης τις φιλελεύθερες επιλογές. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα και θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής μετανάστευσης και τις οικονομικές του συνέπειες. Παράλληλα, η επιλογή αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να αναδείξουμε την παιδεία ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς θα μετατρέψουμε τη χώρα σε πόλο έλξης σπουδαστών και σε ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό κέντρο, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά. Αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω ότι η πρόταση αυτή ήταν της ΟΝΝΕΔ από τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί σταθερή προγραμματική θέση της ΝΔ από το 1989. Δυστυχώς για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να ξεπεράσει τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις και να συμφωνήσει μαζί μας με καθυστέρηση 20 ετών, όπως έγινε με όλες τις μεγάλες επιλογές.

Πώς θα διασφαλίζεται το "μη κερδοσκοπικό";

Να διευκρινίσουμε πως ο όρος "δωρεάν παιδεία" είναι μύθος. Τίποτε δεν είναι δωρεάν. Η εκπαίδευση πληρώνεται από τους φορολογούμενους. Τα δύο τρίτα της φορολογίας τα καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεύτερον, τόσο το δημόσιο όσο και τα μη κρατικά ιδρύματα έχουν ανάγκη ανάπτυξης, η οποία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από ίδιους πόρους. Στα δημόσια πανεπιστήμια τα χρήματα τα δίνουν οι φορολογούμενοι, τα μη κρατικά βρίσκουν τους πόρους τους με τα χρήματα που καταβάλλουν οι φοιτητές. Η διαφορά ότι στα κερδοσκοπικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να επενδύσει τα όποια κέρδη του και σε άλλες δραστηριότητες μη εκπαιδευτικές, ενώ στα μη κερδοσκοπικά είναι υποχρεωμένος να τα επανεπενδύσει στο ίδιο το πανεπιστήμιο.

Υπάρχει μια ανησυχία μήπως έτσι υποβαθμιστεί η ποιότητα των κρατικών ΑΕΙ.

Η παρουσία των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν απαγορεύει από το κράτος να επενδύει στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως είναι υποχρέωσή του άλλωστε. Αντιθέτως, η παρουσία μη κρατικών ΑΕΙ και το αυτόνομο της λειτουργίας τους θα δώσει τη δυνατότητα και στα δημόσια ΑΕΙ να κινητοποιήσουν παραγωγικές δυνάμεις και να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο περισσότερο δυναμικό. Να επισημάνω ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα αξιολογούνται πλέον, ενώ στα μη κρατικά το δημόσιο θα επιβάλλει συγκεκριμένα ποιοτικά πρότυπα.

Τι θα γίνει με τα πτυχία των ΚΕΣ στο νέο αυτό πλαίσιο;

Αν εννοείτε τα πτυχία που εκδίδουν μόνο τα ΚΕΣ, αυτά εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εξισωθούν με τα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν αναφέρεστε σε πτυχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τη μέθοδο δικαιόχρησης με ΚΕΣ, το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται μέσω της οδηγίας για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ε.Ε. Το ζήτημα αυτό είναι μία εκκρεμότητα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από το ελληνικό κράτος. Η εξαγγελία ωστόσο του πρωθυπουργού θα επιτρέψει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κύρους να ιδρύσουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή νομική αμφισβήτηση, ακόμη και από τον πιο κακόπιστο, ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους.